Apa beza Mini Transkrip Vs Transkrip Penuh

Thread by @tyraafaizal_

MINI TRANSKRIP vs TRANSKRIP PENUH
*for UiTM student yg masih keliru
#UiTMdihatiku
TRANSKRIP ada 2 jenis:
1. Mini Transkrip (MT)
2.Transkrip Penuh (TP)
MT: korang boleh dapatkan kat HEA campus memasing (RM1)
TP: transkrip ni dr convo shah alam kita akan dpt after kita GRAD
biasa budak degree yg x smpt grad lagi tp kene lapor diri kat tmpt kerja awal akan apply bende ni *sbb adu sutturn boss nak tngok TP x nak tngok MT
sbb tu la wujudnya pemohonan online transkrip tu untuk memudahkan student nak apply TP secara online. Tp untuk info semua apply ni akn masuk dlm bil pelajar; RM10.53
so bagi solan yg student duk tnya dri smlm:

habes nak kene guna transkrip MT ke TP ? Sbb sy nak dftar penerapan ke degree ni?

Jwpn: cukupla korng ade MT tu sbb klu korang apply TP skang pon takut x smpt smpai umah korng before hri pendaftaran
Klu dah dftar online mcm mana?

Jwpn: Klu dh dftar x pe,anda x rugi sikit pon..bagus sbb nnt time convo x yah dh bayar untuk transkrip sbb dh dapat.
Nnt time dftar penerapan mcm mna?

jwpn:
-cukup la klu korng ade result dri sem 1-5 *result sem 5 tu penting sbb ada tulis tamat.
-klu ada mini transkrip penuh(result dri sem 1-5) boleh guna *ni dpaat klu korang pergi buat clearance dkat campus masing2
Klu korang buat clearance korang akan dpt:

1.Surat tamat pengajian
2.Mini transkrip
Tp sy jauh dari campus saya,campus kat Kelantan saya kat N9 mcm mna?

jwpn:
boleh ambek kat pej convo uitm shah alam
hope everything jelas ya,and for those yg nak melangkah ke alam degree tu all the best and goodluck! siapa masuk UiTM SA jumpa sana!😍 #penerapanuitm
end of my thread,yg still x jelas tu boleh la tnya,jgn murung dlm bilik sesorang lak aku siku nnt dh la pendftaran x lama dh,pasal transkrip pon x paham2 cubit nnt haha. have a good day everyone! 😍🔥
ini semua based on rujukan i dri pihak uitm and dri member2 jugak,,if x sure boleh tnya pihak uitm sndiri okey?
ade lagi yg x paham so here:

NNT DFTAR NK KENE BAWAK MT KE RESULT DRI SEM 1-5?

JWPN:

1. kalau ade MT bawak yg tu *sbb dah complete
OR
2. bawak result sem akhir (sem 5) sbb situ ada tulis TAMAT *lagi bagus bawak semua result dri sem 1

mcm i ckp previous kat atas tu
nak dpt kan SURAT TAMAT PENGAJIAN & MT sebelom dftar degree ada satu cara je (pergi campus masing2 and buat clearance)

*tp sbb korng stay jauh dri campus korng so its ok klu bawak result dri sem 1-5 sahaja

yg dekat tu gi jela buat CLEARANCE😅
CLEARANCE WAJIB BUAT SEBELOM CONVO!

klu x nak gi campus korang dah ambek je kat pej convo shah alam nnt. 🙂

alang2 ckp pasal ni,ramai dm yg tnya nak kene prepared doc apa lagi selain transkrip/result, but tk thu nak bg kata putus apa sbb nnt kat surat tawaran dia bg thu nak doc apa,so wait until 27th ni tau hihuuuuu saited korang yekk.
tp so far dpt thu dri senior:
ni klu dh dpt surat tawarn nnt,mcm biasa la doc yg dia nak,rasa klu google pon dpt thu info ni 🙂

jangan lupa jugak print gamba passport banyak2 nnt,untuk kegunaan kolej or etc
*sediakan payung sebelom hujan
if maklumat i bg ni bercanggah dengan info yg korng dpt dgn pihak HEA,sila ikut pihak HEA tau. 🙂
HOW TO APPLY MINI TRANSKRIP & SURAT TAMAT PENGAJIAN (CLEARANCE)
1. boleh ambil di HEA campus masing2
2. boleh ambil di pej convo uitm shah alam

ramai dm ckp result dri sem 1 x de,result sem 5 x boleh nak print dh..

TAKE NOTE: kan dh susah bila semua ni xde,korang nnt dh masuk degree alert yg result tu boleh print dlm tempoh seminggu je,then buat2 la kumpul result dri sem 1,untuk kemudahan dikemudian hri jugak. 🙂
i sllu print result i every sem plus buat 2 salinan. then i pon every sem pergi hea ambek mini transkrip untuk simpanan i even kene bayar rm1,even result tu complete semua sem,mudah untuk kegunaan masa depan,cth mcm skarang kan? 🙂

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad

connect with UiTM students from all over the world.

Made With

Passion.

Contact Us

For any enquiries 

We’re currently in look of a few new content writers – If you’re a passionate worker and think you have what it takes, send your work to writers@madeinuitm.com

Copyright © 2019 Made In UITM. All Rights Reserved | Powered by Nickel & Dime