Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

10 kemahiran utama yang diperlukan graduan untuk berjaya dalam pasaran kerja masa depan

10 kemahiran utama yang diperlukan graduan untuk berjaya dalam pasaran kerja masa depan

Pendidikan secara tradisinya memberi tumpuan kepada “3R” asas membaca, menulis dan mengira. Walau bagaimanapun, dengan inovasi teknologi yang semakin meningkat mendorong perubahan di dunia, pendidik perlu menilai semula sama ada kemahiran yang mereka mengajar benar-benar menyediakan pelajar dengan peluang terbaik untuk berjaya di sekolah, tempat kerja, dan dalam kehidupan secara keseluruhannya.

Laporan The Future Work Skill meramalkan bahawa enam trend akan menguasai pasaran kerja dalam tempoh 10 tahun akan datang. Ini termasuk jangka hayat yang lebih panjang, peningkatan automasi tempat kerja, peningkatan dalam sensor dan kuasa pemprosesan, alat komunikasi baru, organisasi supersized dan peningkatan kesalinghubungan global.

Bagi graduan, perubahan ini bermakna bahawa majikan akan mencari 8 kemahiran utama apabila merekrut pekerja baru.

1. Kepimpinan

Kepimpinan tidak semestinya mengenai individu yang berkuasa mengarahkan orang lain. Sebaliknya, ianya adalah nilai-nilai yang penting dalam memupuk kerjasama, berusaha ke arah matlamat yang sama, dan bertindak sebagai pemimpin dalam apa-apa peranan yang ditanggung, tidak kira sama ada ia memenuhi definisi klasik pemimpin.

2. Keusahawanan

Kebanyakan orang sudah biasa dengan konsep keusahawanan kerana ia berkaitan dengan perniagaan, dan sebenarnya, Merriam-Webster mentakrifkan ia sebagai “orang yang memulakan perniagaan dan bersedia mengambil risiko kerugian dalam usaha untuk membuat wang.”

Asas keusahawanan seperti kreativiti, inovasi, dan semangat, boleh digunakan di dalam mana bidang sama ada dalam perniagaan atau hiburan dunia, atau bukan keuntungan dan sektor awam. Ada yang mengatakan bahawa di teras sebenar, semangat keusahawanan adalah mengenai orang mempunyai wawasan yang unik dan berusaha ke arah menjadikan ia kenyataan, tidak kira sama ada keuntungan kewangan yang terlibat atau sebaliknya.

UITM BASIC TEEUiTM Basic Tee Maroon Red- uniquely crafted using a screen-print technique to transfer detailed…

Posted by Made In UiTM on Sunday, 12 November 2017

3. Kebijaksanaan Emosi

Sejenis kecekapan sosial melibatkan keupayaan untuk memantau emosi diri sendiri dan orang lain, untuk membezakan di antara mereka, dan menggunakan maklumat untuk membimbing pemikiran dan tindakan seseorang.

Bersama-sama dengan komunikasi, kebijaksanaan emosi adalah penting dalam membina dan mengekalkan hubungan di tempat kerja dan pengurusan pelanggan.

4. Penyelesaian masalah dan Kerja Berpasukan

Daripada semua kemahiran dibincangkan, penyelesaian masalah dan semangat adalah yang paling rapat dengan kaedah pendidikan tradisional. Namun ini tidak bermakna bahawa tidak ada kaedah inovatif yang melibatkan penyelesaian masalah dan kerja berpasukan dalam kurikulum. Penyelesaian masalah dan kerja berpasukan bertindak sebagai nadi untuk keseluruhan pasukan untuk berkembang dengan lebih cepat. Penyelesai masalah  mendapat permintaan tinggi di pasaran kerja dan mempunyai peluang yang besar untuk pergi lebih jauh dalam sesuatu bidang.

5. Literasi Digital

Celik digital adalah keupayaan untuk menggunakan teknologi digital untuk mengesan, kajian, menggunakan dan mencipta maklumat baru. Kesukaran untuk mengajar beberapa kemahiran ini mungkin berpunca daripada kurangnya pengetahuan oleh pendidik diri mereka berbanding  murid-murid mereka. Oleh kerana itu, ia bukan sahaja penting bagi pengajar untuk memastikan mereka menggabungkan kemahiran digital ke dalam pelajaran mereka untuk berhubung dengan pelajar, tetapi mereka bersaing untuk mempercepatkan dan melibatkan diri dalam pembelajaran sepanjang hayat diri mereka juga. Ini kerana menggabungkan pembelajaran digital ke dalam rancangan pelajaran secara kreatif dan mengekalkan minat pelajar adalah sangat penting. Strategi ini boleh termasuk perkara-perkara yang ramai pendidik mungkin tidak pernah dipertimbangkan, seperti menggunakan Skype, SMS, Twitter serta fungsi analitik aplikasi tersebut

6. Pemikiran Pengiraan (Computational Thinking)

Dengan kenaikan jumlah data di dunia ini, pekerja dengan kemahiran pemikiran pengiraan akan menjadi sangat wajar untuk memahami maklumat ini dan membuat keputusan berdasarkan ia.

7. Celik media baru

Media dia sosial  seperti video, blog dan podcast sudah menguasai kehidupan sosial kita, dan ini akan semakin bersepadu di tempat kerja. Pekerja-pekerja mesti mempunyai skil untuk membangunkan dan penggunaan kandungan yang menggunakan media baru.

8. Pemikiran Kritis, Teori Kritikal:

Pemikiran kritis adalah lebih daripada satu set kemahiran. Pemikiran kritis melibatkan  dialog kritikal antara pengalaman hidup seseorang dan tradisi teori pelbagai untuk memberikan jawapan kepada soalan-soalan dengan kritikal.

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad