5 Langkah Asas Penulisan Vitae Kurikulum Pelajar (CV)

 

Sama ada anda seorang pelajar kolej yang ingin melakukan Latihan Industri semasa cuti semester anda, atau seorang pelajar tahun akhir yang akan menamatkan pengajian dari universiti, mengetahui bagaimana menulis curricular vitae (CV) adalah kemahiran penting untuk membantu dalam mendapat tempat latihan industri idaman atau memulakan karier idaman anda.

Walau bagaimanapun, anda mungkin tertanya-tanya, “Apa sebenarnya CV?”

CV adalah dokumen di mana anda boleh menyerlahkan kelayakan akademik, pengalaman, penyelidikan dan penerbitan secara terperinci. Ia biasanya 1 hingga 2 halaman panjang, bergantung kepada pencapaian dan pengalaman anda.

CV anda pada dasarnya adalah perjalanan hidup anda di beberapa muka surat, berikut adalah 5 cadangan bagaimana anda boleh menulis CV dan memulakan karier anda.

# 1. Sediakan butiran asas anda

Perkara ini mungkin sudah diketahui anda, tetapi sama seperti cara anda memperkenalkan diri kepada orang yang baru anda temui, anda perlu menyerlahkan beberapa butiran asas mengenai diri anda. Ini membolehkan majikan anda yang berpotensi untuk melihat gambar orang di belakang CV.

Mulakan dengan butiran peribadi anda, termasuk nama penuh, alamat, nombor telefon dan e-mel anda. Fikirkannya sebagai cara terbaik bagi seorang perekrut untuk menghubungi anda jika anda disenarai pendek untuk temuduga kerja.

Ini boleh diikuti dengan pernyataan peribadi di mana anda boleh menerangkan dengan ringkas siapa anda, mengapa anda memohon jawatan itu dan mengapa anda akan sesuai dengan peranannya. Walau bagaimanapun, pastikan ia pendek – kira-kira 3 atau 4 ayat. Juga, jangan tergesa-gesa! Luangkan masa untuk membuat pernyataan peribadi yang akan memberi kesan kepada perekrut, atau meminta dia untuk terus membaca CV anda.

Petua Pro: Terdapat banyak cara untuk memformat CV tetapi mempertimbangkan meletakkan butiran peribadi anda di tajuk CV anda sehingga mudah bagi para perekrut untuk membaca.

# 2. Semak latar belakang pendidikan anda

Sebagai pelajar atau siswazah baru, latar belakang pendidikan anda akan menjadi teras CV anda, jadi anda perlu melakukannya dengan betul. Sertakan tahap pendidikan terkini dan pastikan ia dikemas kini. Seorang perekrut mungkin tidak akan mempunyai masa untuk menyaring semua pencapaian anda (penyelidikan mencadangkan mereka hanya menghabiskan 6.25 saat pada CV anda!), Jadi penting untuk menjadi ringkas.

Anda boleh menyenaraikan latar belakang pendidikan anda dengan bermula dengan nama institusi terkini yang anda hadiri, diikuti dengan tarikh anda berada di sana. Anda kemudian boleh beralih kepada hak bercakap anda – hasil anda – yang anda boleh menyerlahkan selepas menamakan kelayakan anda.

Sebagai contoh, anda boleh menyerlahkan latar belakang pendidikan anda seperti ini:

  • UiTM Shah Alam (Januari 2013 – Julai 2017)
  • A-Level: Matematik (A *) Biologi (A) Kimia (B) Fizik (B)

Sekiranya anda baru sahaja menamatkan sekolah menengah, pertimbangkan untuk mengumpulkan gred anda kerana mungkin ada terlalu banyak subjek untuk anda menyenaraikan satu demi satu. Jika anda ingin menyerlahkan subjek tertentu, tulisnya dalam kurungan.

Sebagai contoh, anda boleh menyenaraikannya seperti ini:

  • SMK Bukit Bintang (2011 – 2015)
  • SPM: 5A +, 1B, 1C (A + termasuk Matematik, Biologi, Kimia)

Petua Pro: Hanya pertimbang untuk memasuk gred anda jika mereka melebihi purata. Sekiranya anda membuat telah keputusan, mulakan dengan gred tertinggi anda.

# 3. Serlahkan pengalaman anda

Pengalaman datang dalam pelbagai bentuk, jadi anda perlulah kreatif. Sama ada sukarela di rumah orang tua-tua atau duduk untuk peperiksaan piano, seorang perekrut ingin tahu jika anda seorang pelajar yang bagus secara keseluruhan (bukan sekadar perspektif akademik) yang telah mengukir kehidupan untuk berhadapan dengan kehidupan pekerjaan yang mencabar.

Berikut adalah beberapa pengalaman yang mungkin berguna untuk dimasukkan ke dalam CV anda:

  • Kerja amal
  • Kerja sambilan
  • Pertandingan (mis. Mewakili sekolah atau kolej anda dalam pertandingan perdebatan, mengambil bahagian dalam pertandingan bulutangkis antara sekolah, dll.)

Petua Pro: Pertimbangkan untuk memasukkan peranan anda jika anda terlibat dalam kelab atau atau aktiviti kemasyarakat, seperti memegang jawatan presiden kelab dan permainan atau kelab puisi untuk mengelakkan calon majikan anda berasa ditipu. Ini memberi ruang kepada anda untuk menyerlahkan projek dan pertandingan yang telah anda kerjakan atau menyertai, selain menunjukkan kemahiran kepimpinan anda dan kreativiti ..

# 4. Sertakan pencapaian dan minat anda

Adakah anda seorang penuntut di kolej atau seorang pelajar sekolah tinggi? Tidak semua pencapaian dalam CV anda harus berkaitan dengan akademik. Anda juga boleh memasukkan pencapaian dari minat dan hobi anda, seperti keputusan yang anda terima dalam peperiksaan piano anda, atau pingat emas yang dimenangi untuk apa-apa kejohanan antara kolej.

Walau bagaimanapun, tidak semua hobi anda boleh mendapatkan anda pingat emas atau anugerah, jadi jangan risau jika anda tidak mempunyai apa-apa untuk disenaraikan. Anda boleh menyenaraikannya di bawah tajuk “minat” dalam CV anda untuk mempamerkan keperibadian dan kemahiran anda kepada majikan masa depan anda.

Walaupun terdapat perekrut yang tidak pasti sama ada pemohon kerja harus memasukkan hobi dan minat mereka dalam CV mereka, seorang siswazah baru atau seorang pelajar yang mempunyai pengalaman terhad sudah tentu boleh dipertimbangkan oleh mereka.

Penyertaan anda dalam sukan boleh menyerlahkan keupayaan anda untuk bekerja dalam pasukan semasa menyertai aktiviti seperti syair puisi, ianya dapat menggambarkan keupayaan anda untuk melibatkan diri dalam ucapan umum (public speaking), yang dapat dilihat dengan baik oleh calon majikan.

# 5. Jadilah Nazi tatabahasa

Ini mungkin tidak lebih bijak tetapi elakkan kesilapan ejaan dan kesilapan tatabahasa seperti wabak! Kesilapan yang seolah-olah seperti contoh salah “accomplisment” (accomplishment) tidak akan kelihatan baik di mata seorang perekrut, yang berpotensi menentukan arah temuduga tersebut.

Jadi luangkan masa untuk menyempurnakan setiap inci CV anda. Dapatkan rakan atau ahli keluarga untuk membuktikan/validasi kerja anda. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun aplikasi pembacaan percuma seperti Grammarly untuk membantu mengesan kesilapan Grammar anda.

 

Jadi itulah misteri menghasilkan CV terbaik daripada kami.

Walaupun artikel ini dimaksudkan sebagai panduan, sangat penting untuk diingat bahawa CV anda patut disesuaikan dengan anda. Oleh itu jangan risau tentang kelayakan atau pengalaman yang anda tidak punyai. Sebaliknya, menyerlahkan ciri-ciri dan pengalaman unik anda yang boleh membuat anda menonjol dari orang ramai!

 

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles.

UiTM di ❤ ku

Keluarga Segalanya

“Apabila tengok bintang di langit jangan lupa rumput dibumi” ucapan abah yang selalu tersemat dihati. Kisah saya ini sekadar pengkongsian untuk adik-adik dan rakan-rakan yang

Read More »

GET Notified.

Join Our
Notification
squad