Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Alkisah Pengemis Tajaan PhD

Salam admin. Saya Zatil Aqmar binti Zainudin merupakan graduan MBA di UiTM Shah Alam dan baru saja konvo UiTM kali ke-86 pada 15 April 2017. Sekarang saya sudah bekerja sebagai pensyarah di Kolej Profesional Mara Indera Mahkota, Kuantan. Ikuti kisah suka duka saya.

 

Ade orang tanya, pada zaman sekarang ni, patut sambung masters ke cari keje ?

.

My answer is, it depends on you. Masters was not easy and so does seeking for job

.

A week before keluar result degree, I received calls from my head of faculty, asking me to go for Proton Interview with high recommendation by him based on my result (result tak keluar lagi masa tu ). He asked me whether do I want to futher my study or working with Proton (If I succeed with the IV).

.

Masa tu jugak aku dapat 2 offers sambung masters. Satu di University of Sussex, UK dalam bidang MSc in Management and Finance (unconditional offer dah wehhh tapi takde duit nak bayar yuran dia ) satu lagi MBA di UiTM Shah Alam. Dilema weh masa tu terpikir jugak kalau sambung belajar tinggi2, japg belum tentu keluar nanti dapat keje . Tapi ayah aku la paksa aku sambung jugak .

.

First sem, terkejut dengan culture masters. Semua kena buat sendiri. Kena berdikari carik ilmu bebetul. Effort kena 200%. Busy betul masa tu. Nak tido tak sempat apatah lagi nak cari jodoh kan (aceyyy) hahaha. Semua bende kena analyze, critical thinking tahap maksima, current issues kena aware, kena buat research lagi, presentation pulak setiap hari weh .

.

Masa tu aku nak give up dah. Aku ambik borang berhenti n tulis nama sesiap. Dalam hati cakap, “kalau lecturer ni bagi banyak keje lagi, aku nak berhenti !” Hahaha. Aku mengadu dekat ayah aku yg aku nak berhenti. Dia cakap tgk result first sem aku dulu cemana baru dia benarkan . Tup tup first sem aku score 3.5. Aku tak tahu la nak happy ke nak sedih masa tu sbb kena sambung lagi. Hahaha

.

Masa final year masters, aku pergi interview dgn Sime Darby and alhamdulillah sebelum final result masters kua, aku berjaya dapat 3 offers keje masa tu.

.

Aku pun terpikir sebenarnye masters ni bkn setakat segulung sijil. Dia pakej. Dia bagi kau priceless experience. Kau jadi lebih matang utk solve problems, handle time management, disiplin, critical thinking, self esteem tinggi (hehari kena present kan ). So bila kau grad, kau bukan je keluar dengan sijil tapi jugak dengan soft skills yang kau ade untuk yakinkan industri kat luar sana untuk ambil kau bekerja.

.

So aku nak ucapkan terima kasih kepada semua lecturers aku yg banyak bagi tunjuk ajar dari zero to hero, family aku yang percaya dengan ability aku dan paksa aku habiskan masters ni , kawan2 aku yg sntiasa ada masa aku stress dan PALING UTAMA, JPA yg setia menaja aku dari diploma hingga masters (ehemm PhD taknak sponsor keww ). Terima kasih semua !

.

P/s: borang berhenti tu aku simpan sampai final year tapi berhentinye idok jugak

.

Pengemis Tajaan PhD,

Miss Jateel

.

#JateelDahGrad #MastersinBusinessAdministration #ChoiceIsYours #RoadToPhd #TolonglahSesiapaTajaMissSambungPhd #SemangatBerkobarKobarNi #MissJanjiMissBelajarBersungguhSungguh

 

======================================================================

 

Anda ada cerita UiTM yang ingin dikongsikan ?

 

Hantar Story UiTM anda ke salam@madeinuitm.com

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad