Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Jika Keputusan SPM Tidak Seperti Apa Yang Dijangkakan

Gambar sekadar hiasan – Twitter

Adakah telah berjaya memperoleh keputusan SPM yang sama seperti apa yang anda jangkakan? Baik! Tetapi bagaimana jika keputusan anda tidak adalah seperti apa yang anda bayangkan? Hampir-hampir nak dapat A tapi tak dapat atau subjek yang mana anda rasa boleh skor tapi tak skor?

Apa yang anda boleh buat?

Tidak mengapa jika anda berasa kecewa dan suram. Yelah, tatkala rakan-rakan yang lain telah mendapat keputusan yang membanggakan, anda pula mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan. Rasa menyesal kerana tak ulang kaji pelajaran sewaktu peluang ada di depan mata kini menghantui diri hari demi hari. Sayang, seribu kali sayang segala-galanya telah berlalu dan kini hidup perlu diterus dan perkara terbaik yang anda harus lakukan seterusnya ialah tidak membuang masa.

Lagipun, SPM hanya ujian kecil jika nak dibandingkan dengan liku-liku kehidupan yang bakal seseorang individu itu lalui. Bahkan kami percaya, anda akan move on lebih cepat daripada yang anda sangkakan. Mungkin sudah tiba masanya untuk melihat apa yang anda boleh lakukan mengenai keputusan SPM anda itu dan bukan menangis mengenainya. Berikut adalah lima perkara yang kita akan menyerlahkan yang anda boleh lakukan apabila keputusan SPM sebenar anda tidak seperti anda pada mulanya dijangkakan.

Tidak apa-apa untuk berasa suram. Kecewa walaupun. Bersalah yang anda tidak menggunakan lebih banyak masa anda untuk kajian. Anda boleh menendang sehingga kekecohan jika yang membuat anda berasa lebih baik. Menangis semua yang anda mahu. Tetapi sudah dua minggu sekarang, jadi ia mungkin masa untuk anda untuk memilih diri lagi. Lagipun, SPM hanya ujian kecil dalam skim besar perkara. Orang mungkin bahkan tidak akan mengganggu anda mengenainya lagi sebelum tahun walaupun berakhir. Mungkin sudah tiba masanya untuk melihat apa yang anda boleh lakukan keputusan SPM anda dan bukannya menangis mengenainya. Berikut adalah 4 perkara yang boleh dilakukan apabila keputusan SPM anda tidak seperti mana yang anda dijangkakan.

Membuat Rayuan Semakan Semula

Jika anda merasakan gred sesuatu subjek SPM anda sepatutnya diberikan lebih tinggi (terutamanya apabila anda telah melakukan yang terlebih baik dalam ujian anda), anda boleh mencuba untuk mendapatkan semakan semula kertas jawanpan tersebut. Dengan bayaran  RM100 setiap subjek, anda boleh menyemak semula jawapan anda dan berharap akan memperoleh keputusan yang lebih baik daripada sebelum ini. (Jangan jatuh lagi sudah)

Untuk mengemukakan rayuan, anda perlu mengisi borang yang dipanggil Borang Permohonan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan, yang anda boleh dapati di mana-mana tempat-tempat ini:

 • Sekolah anda sendiri,
 • Unit Penilaian dan Peperiksaan/ Sektor (Sektor/ Unit Penilaian dan Peperiksaan),
 • Negeri Jabatan Pendidikan (Jabatan Pendidikan Negeri),
 • Kaunter semakan peperiksaan di Lembaga Peperiksaan Malaysia di Putrajaya (Kaunter Penyemakan Semula KeputusanKu Peperiksaan Lembaga Peperiksaan Putrajaya),
 • atau Lembaga Peperiksaan Malaysia laman web (Lembaga Peperiksaan Malaysia)

Anda perlu memastikan bahawa borang anda sampai ke Lembaga pejabat Peperiksaan Malaysia dalam tempoh 30 hari selepas keputusan SPM anda telah diumumkan. Hasil semakan semula kertas jawapan anda akan diposkan kepada anda dua (2) bulan selepas tarikh akhir penyerahan. Pastikan anda sertakan bersama dokumen-dokumen yang mereka perlukan, iaitu:

 • Satu (1) disahkan salinan keputusan SPM sebenar 2016 anda
 • Satu (1) salinan disahkan keputusan percubaan SPM 2016 anda
 • Sertakan sekali  salinan borang penilaian anda bagi kerja kursus subjek anda, kepada yang berkenaan (Kerja Kursus / PEKA)

Jika anda sedang berusaha mencari jalan untuk memenuhi syarat kemasukan yang dikehendaki kursus pra-universiti anda, anda boleh mempertimbangkan mempunyai kertas anda (s) mengkaji.

2. mengambil semula mata pelajaran

Jika anda masih lagi tidak yakin dengan keputusan SPM anda walaupun setelah kertas disemak , atau jika anda bertujuan mahu mendapatkan gred yang lebih tinggi, mungkin anda boleh memilih untuk menduduki semula kertas anda (s).

Berikut adalah langkah-langkah umum (atau panduan yang lebih menyeluruh di sini) jika anda ingin mengambil semula kertas SPM anda (s):

 • Mengisi Borang Pendaftaran Peperiksaan (Borang Pendaftaran Peperiksaan) untuk SPM Ulangan yang anda boleh mendapatkan dengan:

                     – Memuat turun dari laman web Lembaga Peperiksaan Malaysia

                     – Mendapatkan secara fizikal dari mana-mana pejabat Jabatan Pelajaran Negeri atau Pejabat Pelajaran Daerah

 • Isikan butiran anda dan maklumat yang diperlukan.
 • Bersedia pembayaran anda dalam bentuk Wang Pos / Draf Bank
 • Bayaran yang anda perlu tanggung, jika berkenaan, adalah:

            – RM20.00 * wajib (Bayaran Asas untuk SPM)

            – RM20.50 (English Language)

            – RM10.50 (Tertakluk tanpa penilaian berasaskan sekolah)

            – RM12.00 (Tertakluk dengan penilaian berasaskan sekolah)

 • Hantar dokumen yang telah lengkap kepada pejabat pos perintah / bank draf anda atau kepada mana-mana pejabat Jabatan Pelajaran Negeri atau Pejabat Pelajaran Daerah. Selepas penyerahan dokumen yang lengkap dan pembayaran, anda akan diberi resit bercetak, yang juga merupakan ID log masuk dan kata laluan anda.
 • Log masuk dengan ID yang diberikan serta kata laluan pada laman web Kementerian Pelajaran.
 • Mendaftar dengan mengisi butir-butir anda ke dalam sistem dalam talian.

Anda akan mempunyai jumlah yang cukup masa untuk menyediakan tetapi ambil perhatian bahawa hanya mata pelajaran tertentu akan hanya ditawarkan pada tarikh yang lebih awal. Mata pelajaran ini adalah:

 • Bahasa Melayu
 • Sejarah
 • Matematik

Jika anda berfikir untuk mengambil semula subjek-subjek selain daripada ketiga-tiga mata pelajaran ini, anda perlu menunggu sehingga November.

Anda perlu mempertimbangkan pilihan ini  kerana ia boleh dan akan mengambil masa sehingga setahun lagi untuk anda untuk mendapatkan gred yang lebih baik. Pada masa itu, rakan-rakan anda mungkin telah menyiapkan satu tahun pengajian Pra-U mereka. Oleh itu, jika anda berfikir untuk semula duduk kertas anda (s), pastikan anda membuat membuat keputusan yang benar-benar bernas dan sesuai untuk diri anda! Kebiasaannya untuk pelajar yang sedang mencari untuk mendapatkan diri mereka layak untuk masuk ke dalam jenis kursus Pra-U atau Ijazah yang mereka mahu. Jadi, jika anda sedang mencari untuk belajar kursus Foundation tetapi anda hanya malu satu kredit, ini adalah pilihan yang boleh anda pertimbangkan!

Mengejar Diploma, STPM atau kursus Sijil

Jika anda kekurangan beberapa kredit dalam slip keputusan SPM, anda juga boleh mempertimbangkan beberapa laluan kurang menjadi pilihan utama pelajar seperti STPM, Diploma atau kursus Sijil. Walaupun kebanyakkan daripada pelajar lebih gemar memilih Matrikulasi dan Asasi sebagai laluan kerana tempoh pengajian yang lebih, STPM, Diploma dan Sijil Kursus Kemahiran mampu membawa anda ke kursus idaman sewaktu melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Pertama kelak.

Diploma biasanya mempunyai syarat kemasukan sekurang-kurangnya tiga (3) kredit. STPM (atau Tingkatan Enam) pula, memerlukan pelajar untuk wajib lulus dalam Sejarah dan mendapat kepujian dalam Bahasa Melayu. Untuk aliran Sains, anda perlu sekurang-kurangnya mendapat CCC atau BDD atau A-EE (bagi mata pelajaran Sains dan Matematik). Untuk aliran Sastera, anda perlu BBB atau A-BC (bagi mana-mana tiga mata pelajaran anda yang terbaik).

Kemudian, untuk kursus Sijil pula biasanya hanya memerlukan (1) kredit, selagi anda lulus Bahasa Malaysia dan Sejarah. Jadi, jika anda berfikir mempunyai berasa teragak-agak untuk mengambil semula SPM (walaupun sudah membayar yuran) boleh mengambil banyak masa anda (satu tahun boleh menjadi masa yang sangat panjang), anda boleh mempertimbangkan ini sebagai alternatif anda, dengan syarat anda memenuhi syarat-syarat kemasukan kursus tersebut.

4. Pergi kerja

Haluan hidup setiap manusia berbeza-beza, ada yang mudah dan tak kurang juga yang susah. Namun ianya tidak bermakna kejayaan itu hanyalah milik orang-orang terpilih sahaja. Ini tidak benar sama sekali kerana kunci kepada kejayaan itu adalah semangat untuk berusaha keras dan tidak mudah berputus asa.

Kadang-kadang kekecewaan anda mungkin membuatkan anda berasa benar-benar telah hilang minat untuk belajar, atau anda mungkin mendapati diri anda berminat dalam perkara-perkara yang praktikal dan teknikal. Jika ya, anda perlu bermula dengan segera!

Akan ada orang yang akan memberitahu anda bahawa kelayakan akademik itu adalah segala-galanya bagi seseorang individu itu. Tetapi pada hakikatnya, tiada siapa tahu akan kesahihan fakta tersebut kerana telah ramai invidu-invidu yang telah berjaya dalam hidup walaupun tidak melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi .Dalam erti kata lain, ianya benar-benar bergantung kepada diri anda sendiri. Jika anda berfikir melanjutkan pelajaran itu sesuatu yang membosankan, suasana tempat kerja boleh menjadi 10 kali ganda lebih bosan! Tidak perlu dikatakan lago, anda akan perlu menunjukkan lebih banyak keazaman dan kegigihan jika memilih cara ini. Pelancaran diri anda kepada dunia pekerjaan tidak bermakna bahawa pendidikan anda berhenti di sana. Keluar bekerja bermakna anda akan mempunyai banyak lagi peluang untuk belajar – hanya tanpa kaedah sistematik yang biasa disediakan untuk membimbing anda.

Bak kata Malique – ‘Ijazah yang terbaik datangnya dari jalanan’

Akhir kata, setiap jalan yang dipilih akan ada kebaikan dan keburukan. Malah pilihan favorite (seperti A-Level) mempunyai keburukan mereka sendiri. Oleh itu, perkara yang paling penting adalah untuk memilih laluan yang paling sesuai untuk anda.

 

 

 

 

 

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad