Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Doktor Selalu Mengingatkan Kita Supaya Habiskan Antibiotik. Kenapa?

Kita semua pernah mendengar ingatan dari doktor yang pernah kita jumpa sebelum ini – habiskan pil-pil antibiotik anda hingga ke pil yang terakhir atau tablet, walaupun selepas anda berasa lebih baik dan pulih daripada sebarang penyakit.

Antibiotik, juga dikenali sebagai antibakteria, adalah ubat antimikrob digunakan untuk merawat jangkitan bakteria seperti jangkitan kulit, strep tekak dan jangkitan saluran kencing (UTI). Jadi adalah sangat penting untuk diingati bahawa antibiotik tidak ada kesan ke atas virus. Oleh itu, antibiotik tidak berkesan terhadap jangkitan virus seperti selsema, flu, dan juga kebanyakan batuk dan sakit tekak. Jika doktor anda percaya penyakit anda itu berpunca oleh bakteria, maka mereka akan memberikan antibiotik.

Tapi kita selalu lupa untuk habis pil-pil antibiotik ini sejurus selepas baik dari sakit. Ini adalah amalan yang tak bagus untuk badan kita terutamanya semasa sedang baik pulih.

Jika anda lihat, ada sebab-sebab penting kenapa anda diarahkan untuk menghabiskan kesemua pil-pil antibiotik. Antaranya ia adalah untuk memastikan bahawa semua bakteria yang menjadi penyebab penyakit atau jangkitan anda benar-benar dihapuskan.

Memendekkan pengambilan antibiotik dari masa yang ditetapkan doktor boleh membawa makna bahawa tidak semua bakteria berbahaya terbunuh, bakteria yang terselamat itu akan menjadi semakin sukar untuk dihapuskan jika anda jatuh sakit lagi. Menghentikan rawatan sebelum waktu yang sewajarnya bukan sahaja membolehkan bakteria yang masih hidup untuk membiak, mereka juga boleh berubah dan menguatkan ketahanan mereka kepada antibiotik.

 

Kesannya, terdapat risiko yang anda mungkin boleh mendapat penyakit yang lebih lama dan lebih rumit, kerana antibiotik mungkin tidak begitu berkesan terhadap bakteria yang bermutasi.

Penyakit atau jangkitan yang disebabkan oleh bakteria antibiotik yang lebih kuat ini boleh menjadi serius dan mencabar untuk merawat jika tidak mendapat rawatan pakar, ianya boleh berakhir dengan kecacatan dan kematian di kalangan pesakit.

Jika anda benar-benar percaya bahawa anda perlu berhenti kursus anda antibiotik, anda sentiasa boleh bertanya kepada doktor anda untuk memastikan ia adalah okay untuk berbuat demikian.

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad