Tun Mahathir Pertimbang Kemasukan Kaum Lain Ke Dalam UiTM

Ketua Umum Hindraf 2.0 P. Uthayakumar

KERAJAAN akan mempertimbangkan 25 tuntutan Barisan Bertindak Hak Asasi Hindu (HINDRAF 2.0) termasuk mengenai isu tanah rancangan FELDA dan kemasukan ke Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir berkata, tuntutan itu akan diteliti dan dipertimbangkan.

“Kita akan mempertimbangkan tuntutan (HINDRAF2.0) berkenaan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) di Menara Yayasan Selangor, hari ini.

Dr Mahathir mengulas tuntutan HINDRAF 2.0 supaya kerajaan Pakatan Harapan (PH) menyediakan tanah seperti rancangan FELDA kepada kaum India yang berpendapatan rendah selain membuka kemasukan UiTM kepada semua kaum.

Ketua Umum HINDRAF, P Uthayakumar berkata, mereka menuntut supaya UiTM yang diwujudkan khusus untuk Bumiputera dan Melayu supaya dibuka untuk semua kaum terutama untuk kaum India dari golongan B75.

“Kita mahu 20,000 lot tanah seperti FELDA seluas dua hektar setiap satu lot yang ditanam sawit dan ternakan lembu liar, peluang skim pemilikan tanah dilengkapi rumah serta kemudahan asas.

“Kami juga menuntut kerajaan PH memberikan hak milik 20,000 lot tanah seluas 0.8 hektar bagi tujuan ternakan lembu atau kambing berserta rumah dan kemudahan.

“Ia termasuk peluang 15 peratus untuk golongan B75 bagi tawaran kemasukan ke universiti awam, politeknik, UiTM dan Tadika Permata setiap tahun,” katanya kepada media selepas menyerahkan memorandum mengandungi 25 tuntutan kepada kerajaan menerusi Majlis Penasihat Kerajaan di Menara Ilham, hari ini.

Sumber : Harian Metro

https://www.youtube.com/watch?v=cnJz286JR-0

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad