Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-content/plugins/beeketing-for-woocommerce/vendor/sentry/sentry/lib/Raven/Client.php on line 326
UiTM-PETRONAS Pertingkat Kerjasama Membina Keupayaan Pelajar
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

UiTM-PETRONAS Pertingkat Kerjasama Membina Keupayaan Pelajar

UiTM- PETRONAS Pertingkat Kerjasama Membina Keupayaan Pelajar
PETRONAS baru-baru ini menandatangani satu Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Universiti Teknologi MARA (UiTM) untuk terus bekerjasama dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R & D), latihan industri pelajar serta program pensyarah.

Menyokong Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025 (Pengajian Tinggi) dan aspirasi Kementerian Pengajian Tinggi untuk hubungan industri-universiti awam yang lebih intensif dan kerap daripada segi perkongsian sumber, kerjasama ini juga membolehkan PETRONAS untuk mengukuhkan lagi kerjasama sedia ada dengan UiTM untuk meningkatkan keupayaan dan kecekapan pelajar yang terpilih.

MoU itu ditandatangani di antara Naib Presiden Kanan Kumpulan Pengurusan Sumber Manusia PETRONAS, Dato ‘Raiha Azni Abd Rahman dan UiTM Naib Canselor, Prof. Emeritus Dato’ Dr Hassan Said, dan disaksikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Dato ‘Seri Idris Jusoh.

Bercakap di majlis tersebut, Dato ‘Raiha Azni berkata, “PETRONAS berbesar hati mengukuhkan kerjasama dengan UiTM untuk tempoh tiga tahun akan datang. Melalui kerjasama ini, pelajar UiTM akan dapat untuk mendapatkan first-hand knowledge dan pengalaman daripada pakar-pakar industri terbukti di Malaysia.”

UiTM- PETRONAS Pertingkat Kerjasama Membina Keupayaan Pelajar
“Sebagai sebuah syarikat minyak dan gas negara, PETRONAS berdiri teguh dalam memperkasakan masyarakat melalui inisiatif yang memberi tumpuan kepada pendidikan, pembangunan masyarakat dan kesejahteraan, serta alam sekitar. MoU ini adalah satu lagi usaha untuk menyokong komitmen PETRONAS terhadap pembangunan tenaga kerja dan bersedia dengan masa depan pasaran, “katanya.

Pelajar dari lima fakulti UiTM iaitu Perakaunan, Undang-undang, Komunikasi & Pengajian Media, Pengurusan Perniagaan dan Pengurusan Maklumat akan diberikan pendedahan melalui penempatan internship di PETRONAS, mencapai pengetahuan tangan pertama daripada pakar-pakar hal perkara serta menimba pengalaman dalam atau lain-lain yang berkaitan kawasan industri di PETRONAS.

UiTM- PETRONAS Pertingkat Kerjasama Membina Keupayaan Pelajar

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5049

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5049

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

UiTM di ❤ ku

Ada Degree Tapi Suri Rumah

Ada degree tapi suri rumah? Pertanyaan sebegini sering diajukan kepada mereka yang memiliki ijazah tetapi memilih untuk duduk di rumah mengurus keperluan keluarga, Bagaimanapun setiap

Read More »

GET Notified.

Join Our
Notification
squad