Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Universiti Malaya (UM) Buka Semula Pengambilan Langsung untuk Program Kejuruteraan 2018

Bermula dari kejayaan memasuki Top 10 Universities Worldwide dalam bidang kejuruteraan oleh U.S. News 2018 Global Rankings, Universiti Malaya (UM) kini telah membuka semula pengambilan langsung ke Program Ijazah Antarabangsa mereka. Dan  ya, pelajar tempatan juga boleh memohon. Untuk keperluan penuh, kursus, yuran, dan cara memohon, sila tatal ke bawah.

Tawaran Kursus

Kursus yang ditawarkan adalah dalam bidang kejuruteraan. Kursus khusus yang ditawarkan oleh UM untuk Program Ijazah Antarabangsa mereka termasuk:

  • Sarjana Muda Kejuruteraan Awam
  • Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik
  • Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia
  • Sarjana Muda Kejuruteraan Bioperubatan
  • Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal

Kelayakan

Kelayakan untuk pelajar Malaysia adalah seperti berikut:

Kelayakan Am

Pemohon mestilah memperoleh lulus dalam SPM / setaraf dengan kredit dalam Bahasa Malaysia (Kertas Julai juga diterima) serta lulus dalam Sejarah (SPM 2013 dan ke atas). Pemohon juga mesti memperoleh sekurang-kurangnya band 3 di MUET ATAU 5.5 dalam IELTS.

UITM ORIGINAL SERIES-BLACKUiTM Sweater Original Series – Classic Black are uniquely crafted using a screen-print…

Posted by Made In UiTM on Monday, 16 October 2017

STPM

Lulus STPM dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.30 dan gred A- (CGPA 3.67) dalam Matematik T;

DAN

Mendapat sekurang-kurangnya gred B + (CGPA 3.33) dalam Fizik di peringkat STPM;

ATAU

Mendapat sekurang-kurangnya gred A- (CGPA 3.67) di Peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut:

Biologi; dan

Kimia; DAN Mendapat sekurang-kurangnya gred B dalam Fizik di Peringkat SPM; DAN Mendapat sekurang-kurangnya Band 3 di MUET;

Calon yang memohon Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia mestilah tidak menjadi buta warna.

Matrikulasi / Yayasan

Lulus Matrikulasi / Yayasan dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.30 dan gred A- (CGPA 3.67) dalam Matematik;

DAN

Mendapat sekurang-kurangnya gred B + (3.33) di peringkat Matrikulasi / Asasi dalam mata pelajaran berikut:

Fizik / Fizik Kejuruteraan; ATAU Mendapat sekurang-kurangnya gred A- (3.67) di peringkat Matrikulasi / Asasi dalam mata pelajaran berikut:

Biologi; dan Kimia; DAN

Mendapat sekurang-kurangnya gred B dalam Fizik di Peringkat SPM; DAN

Mendapat sekurang-kurangnya Band 3 di MUET; DAN

Calon yang memohon Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia mestilah tidak menjadi buta warna.

Diploma / Setaraf

Mendapat Diploma dari Universiti Tempatan dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.30 dalam bidang kejuruteraan yang berkaitan dengan kajian program yang digunakan; DAN

Mendapat sekurang-kurangnya gred B di Peringkat SPM dalam mata pelajaran berikut:

Matematik; dan

Fizik; ATAU

Lulus STPM  pada tahun semasa dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.30 dan gred A- (CGPA 3.67) dalam Matematik (T); DAN

Mendapat sekurang-kurangnya gred B + (CGPA 3.33) di peringkat STPM dalam fizik; atau memperoleh sekurang-kurangnya gred A- (CGPA 3.67) di Peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut:

Biologi; dan Kimia; DAN Mendapat sekurang-kurangnya gred B dalam Fizik di Peringkat SPM; ATAU Lulus Matrikulasi / Asasi tidak pada tahun semasa dengan sekurang-kurangnya CGPA 3.30 dan gred A- (CGPA 3.67) dalam Matematik; DAN Mendapat sekurang-kurangnya gred B + (3.33) di peringkat Matrikulasi / Asasi dalam mata pelajaran berikut:

Fizik / Fizik Kejuruteraan; ATAU Mendapat sekurang-kurangnya gred A- (3.67) di peringkat Matrikulasi / Asasi dalam mata pelajaran berikut:

Biologi; dan Kimia; DAN Mendapat sekurang-kurangnya gred B dalam Fizik di Peringkat SPM; DAN Mendapat sekurang-kurangnya Band 3 di MUET;

Calon yang memohon Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia mestilah tidak menjadi buta warna.

A-Levels

Mempunyai kelayakan dalam GCE A-Level dengan sekurang-kurangnya gred B dalam mata pelajaran berikut:

Matematik; dan fizik; DAN Mendapat sekurang-kurangnya gred B pada Tahap A dalam satu (1) mata pelajaran berikut: Matematik Tambahan; Biologi; Kimia.

Program Matrikulasi Australia (AUSMAT)

Sekurang-kurangnya Peringkat Kemasukan Tahap Australia (ATAR) sebanyak 85 peratus dengan dua (2) mata pelajaran berikut:

Matematik; dan fizik; DAN satu (1) mata pelajaran berikut:

Kimia; Biologi; Pakar Matematik;

Diploma Baccalaureate Antarabangsa (IB)

dengan sekurang-kurangnya 30 markah mata dan memperoleh gred 6 (Tahap Tinggi) dalam mata pelajaran berikut:

Matematik; dan fizik; DAN memperoleh sekurang-kurangnya gred 5 (Tahap Tinggi) dalam Diploma Antarabangsa Baccalaureate (IB) dalam satu (1) mata pelajaran berikut:

Matematik Tambahan; Kimia; Biologi; DAN Mendapat sekurang-kurangnya Band 3 di MUET atau Mendapat sekurang-kurangnya Band 5.5 dalam IELTS atau Skor Mendapat sekurang-kurangnya 477 (PBT) / 153 (CBT) / 53 (IBT) dalam TOEFL; DAN

Calon yang memohon Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Sarjana Muda Kejuruteraan Kimia mestilah tidak menjadi buta warna.

Tempoh

4 tahun

Bayaran

RM90,000.00

Tarikh akhir

29 Januari 2018.

Cara memohon

Untuk memohon, pelajar boleh klik di sini dan meneruskan ke laman permohonan UM. Sila ambil perhatian bahawa anda mesti mendaftar / masuk terlebih dahulu.

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad