Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Anak Malaysia Jadi Jurulatih Hoki di UK

Namanya mungkin tidak tersohor namun dalam diam Ahmad Nizam Yusof, 37, sudah 13 tahun menjadi jurulatih kelab hoki terkenal Uddingston Hockey Club, daerah South Lanarkshire Scotland, United Kingdom (UK), sekali gus membuktikan orang Malaysia juga mampu melahirkan bintang sukan bertaraf dunia.

Graduan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) itu berkata, kerjayanya dalam bidang itu bermula dengan melatih enam remaja dan sehingga sekarang dia menganggarkan sudah mengajar 25,000 pemain hoki membabitkan pelbagai lapisan usia.

Bekas pemain hoki sebuah kelab di Johor itu berkata, dia ke Scotland selepas mendapat tawaran pekerjaan sebagai pengurus Teknologi Maklumat (IT) dan menggunakan pengalaman dalam sukan terbabit untuk melahirkan pelapis muda.

“Sebaik tamat waktu pejabat pada jam 5 petang, saya ke padang dan menghabiskan masa sehingga 10 malam. Kerana masih bujang dan tidak ada komitmen lain itulah rutin harian termasuk pada Sabtu dan Ahad.

“Memang seronok menjadi pembimbing dan berkongsi pengalaman dalam sukan hoki bersama pemain berusia antara empat hingga hingga 20 tahun. Selain itu, ada juga orang dewasa berusia 60 tahun datang belajar dengan saya.

“Pemain paling tua saya pernah latih adalah seorang warga emas berusia 93 tahun, dia menceburkan diri dalam sukan ini hanya untuk suka-suka, sambil belajar perkara baru dan menjaga kesihatan.

“Mereka yang datang ke kelab ini berasal dari pelbagai latar belakang, pelajar sekolah rendah dan menengah, penuntut institusi pengajian tinggi (IPT), golongan profesional, pesara dan anggota keselamatan,” katanya.

Anak keempat daripada lapan beradik berasal dari Trolak, Perak itu berkata, dia teruja menjadi jurulatih berikutan dapat berkenalan dan bergaul dengan pelbagai peringkat usia, golongan profesional serta ahli akademik di negara asing.

Dia yang lebih mesra dengan panggilan Niz berkata, sokongan dan dorongan rakan sekerja serta pihak pengurusan kelab menjadi motivasi buat dirinya terus berkecimpung dalam sukan hoki, walaupun sebatang kara di negara asing.

“Kebiasaannya masa saya penuh dengan aktiviti hoki termasuk melatih pemain di bawah usia 12, 14 dan 16 tahun selain pasukan utama kelab mengikut keperluan. Apa yang membanggakan saya ialah kejayaan meletakkan kelab terbabit dalam liga divisyen satu, malah ada antara pemain terbabit dipilih mewakili UK di peringkat antarabangsa,” katanya.

Walaupun sudah lama menetap di Scotland, semangat cintakan negara dalam diri pemuda itu masih menebal malah dia mahu membantu memartabatkan lagi sukan hoki Malaysia di persada antarabangsa.

Sebelum ini, Ahmad Nizam dengan kerjasama kelab kendaliannya memeterai memorandum persefahaman (MoU) dengan Majlis Sukan Politeknik Malaysia. Beliau bertanggungjawab membawa empat atlet politeknik untuk beraksi di liga hoki di UK.

“Jika ada peluang saya berazam untuk mengetengahkan lebih ramai bakat tempatan untuk beraksi dalam liga di Scotland dan UK,” katanya. – Harian Metro

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

UiTM di ❤ ku

Biasiswa MAXIS 2017

TENTANG BIASISWA Biasiswa ini ditawarkan kepada lepasan diploma atau ijazah yang berminat untuk mengikuti pengajian di peringkat ijazah / diploma lanjutan lepasan ijazah (dalam mana-mana

Read More »

GET Notified.

Join Our
Notification
squad