Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ayah dan Anak Genggam PhD Bersama

Kebahagiaan berganda bagi bapa dan anak perempuannya apabila kedua-duanya menerima ijazah kedoktoran semasa majlis konvokesyen Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Mahad Ayen, pensyarah berusia 63 tahun, menerima PhD dalam Matematik manakala anak perempuan yang kedua, Farah Diana, 31 tahun, mendapat PhD dalam Kejuruteraan Elektrik.

Seorang bapa dan anak perempuannya adalah antara 394 graduan yang menerima gulungan mereka dari Canselor UTM Johor Permaisuri Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah pada sesi pertama majlis konvokesyen di kampus Skudai kelmarin.

“Ia adalah saat yang amat membanggakan bagi kami, kerana kami tidak menyangka bahawa kami akan menamatkan pengajian bersama.

Beliau memulakan usahanya untuk mendapatkan ijazah doktor falsafah pada tahun 2008 tetapi ia mengambil masa bertahun-tahun untuk diselesaikan kerana ia merupakan kursus separuh masa.

“Saya juga sibuk dengan tugas kuliah.

“Apabila anak perempuan saya mula mengejar PhD, kami sering membincangkan tesis kami dan kadangkala saya akan membantu dia dengan matematik,” katanya.

Farah menyatakan kejayaannya itu adalah kerana ayahnya yang sentiasa menjadi sumber inspirasi dan tiang sokongan.

“Pelajaran yang paling berharga yang dia ajarkan olehnya kepada saya ialah usia tidak penting selagi kamu mempunyai semangat.

“Ia tidak mudah, kerana saya melahirkan dua anak ketika menyambung PhD, tetapi saya berasa gembira kerana semua kerja keras dan usaha saya telah berjaya,” katanya.

Sejumlah 5,402 graduan, termasuk 325 orang dari 30 negara, menerima gulungan mereka dalam pelbagai bidang semasa majlis konvokesyen UTM kali ini.

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad