Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Kajian: Ijazah Terlaris Untuk Diambil Bekerja Masa Kini

Kita sentiasa dengar bahawa ijazah kejuruteraan atau sains komputer adalah pilihan yang paling tepat pada masa kini. Mempelajari ilmu bisnes juga merupakan idea yang bagus. Namun begitu, ijazah yang mana yang paling digemari oleh majikan pada zaman sekarang? Satu kajian telah dijalankan oleh National Association of Colleges and Employers (NACE) yang menunjukkan apa yang dicari oleh majikan masa kini.

NACE melakukan kajian tersebut pada permulaan Ogos 2016 yang lalu sehingga pertengahan September ke atas 201 syarikat, bertanyakan tentang pelan mereka untuk mengambil pekerja yang baru menamatkan pengajian kolej dan universiti. Kebanyakan responden meruapakan syarikat besar seperti Aetna, Chevron, DuPont, Procter & Gamble; dan juga Macy’s.

Jadi ijazah mana yang menjadi pilihan majikan? NACE memecahkan kepada 3 ijazah dengan 11 di bawah Ijazah Sarjana Muda; dan 10 bagi Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah.

Walaupun kajian yang dilakukan ini adalah ke atas syarikat-syarikat di luar Malaysia, sedikit sebanyak ianya memberikan indikasi tentang permintaan dunia korporat ke atas graduan baru di luar sana.

Carta di bawah Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah adalah seperti memberikan indikasi bahawa dunia kini lebih menerajui teknologi telekomunikasi. Apa kata anda?

Sumber – Forbes

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad