Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kenangan Manis UiTM Segamat

Hati ku melonjak keriangan dengan mengukir senyuman apabila mengimbas kembali kenangan lalu ku sebagai seorang mahasiswi UiTM . Diantara bait-bait kenangan manis yang masih segar di ingatan apabila mula-mula menjejak kan kaki di uitm dan sesi orientasi atau dikenali sebagai mingu destinasi siswa. ‘MDS’ .

Bagaimana permulaan menjalani bangun awal pagi .. mendisplin kan diri. Mengenali lebih ramai kawan-kawan dari setiap pelusuk negeri. Selain itu, saya sering mengikuti pelbagai aktiviti yang di anjur kan oleh pihak UiTM. Diantaranya.. ceramah-ceramah agama , kursus-kursus keusahawan, bengkel nasyid , perkhemahan serta program anak angkat.

Tetapi didalam pelbagai kenagan manis. Saya ingin berkongsi kenangan manis yang mempunyai banyak nilai murni.semasa subjek C.C.T iaitu subjek critical creative thinking.. setiap kelas di khas kan satu kawasan untuk sesi menghias kawasan mengikut kreativiti masing-masing. Dalam 1 batch kelas kami yang paling sedikit.

Perempuan hanya dalam 11 orang dan lelaki hanya 2 orang. Bayangkan bagaimana kami cuba memikirkan dapat kawasan yang memang sering diguna pakai oleh pelajar dan hanya mengunakan 13orang tenaga sahaja. Kami berpecah membahagi kan tugasan. Saya bersama lagi 3orang kawan perempuan dan sememangnya hanya 2orang lelaki pergi ke membeli barang-barang keperluan dan juga mencari kayu terpakai di kilang yang berdekatan.

Situasi kami berenam di kilang sangat melucukan buat saya. Kami semua bersungguh2 mengergaji kayu lebihan dari papan pallet yang tidak pakai di kilang . Setiap balik kelas petang .. 1 kelas kami akan datang melawat tapak mengemas tak kira siang petang dan malam.kami membuat mural.disebab kan kawasan kami ada dinding kosong..kami sepakat membuat mural MH kapal terbang .

Sempena peringatan MH yang baru-baru berlaku .. kami semua bertungkus lumus menyelesaikan tugasan yang diberi dan banyak mendapat komen positif dari pensyarah dan ramai student suka akan mural yang kami buat. Apa yang membuat kan  saya sangat gembira apabila melihat masih terpapar lagi sehingga kini lukisan mural MH dan menjadikan kenangan yang sangat terindah bersama kawan dan pensyarah kelas saya walaupun sudah hampir setahun menamatkan belajar di UITM.

-UiTM Segamat-
Uitm dihatiku

Anda ada cerita UiTM yang ingin dikongsikan ?

Hantar Story UiTM anda ke  salam@madeinuitm.com

 

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad