Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pelajar INTEC Peroleh Markah Tertinggi Peperiksaan Perakaunan Antarabangsa

Siti Nadiah menerima anugerah ‘Top of Class Excellence for Accounting’ sebagai pengiktirafan terhadap pencapaiannya.

SITI Nadiah Sh Salleh berjaya memperoleh keputusan 100% dalam peperiksaan perakaunan Institut Akauntan Bertauliah England dan Institut Perakuan Kewangan, Perakaunan dan Perniagaan, Wales (ICAEW CFAB).

Beliau menyertai ranking 50 pelajar elit dari seluruh dunia yang telah mencapai skor yang sempurna dalam peperiksaan ICAEW CFAB global.

Ia adalah sijil yang diiktiraf di peringkat antarabangsa yang mengajar pengetahuan penting dalam perniagaan, kewangan dan perakaunan.

Dibina atas maklum balas dan wawasan dari industri, kajian ICAEW CFAB terdiri daripada enam subjek asas – Perakaunan, Maklumat Pengurusan, Prinsip Cukai, Jaminan, Perniagaan dan Kewangan dan Undang-undang – yang membawa kepada kelayakan Akauntan Bertauliah ICAEW.

Majlis itu disaksikan oleh Presiden Institut Akauntan Malaysia (MIA) Salihin Abang dan ketua pegawai eksekutif Pusat Perakaunan Profesional Malaysia (MyPAC) Datuk Zaiton Mohd Hassan.

Siti Nadiah juga memperoleh markah tertinggi global bagi subjek Perniagaan dan Kewangan dalam ujian ICAEW CFAB.

“Saya sentiasa berusaha untuk menjadi nombor satu.

“Saya yakin bahawa disiplin dan motivasi adalah faktor utama kejayaan. Saya sangat berterima kasih kerana usaha yang telah saya lakukan telah berjaya.

“Untuk peperiksaan ini, saya memberikannya semua dan menggunakan semua sumber kajian yang disediakan oleh ICAEW,” katanya.

Siti Nadiah berkata beliau bernasib baik kerana mempunyai pensyarah yang cemerlang, keluarga yang menyokong dan rakan-rakan yang menggalakkan untuk membimbing dan membantunya sepanjang pengajiannya, terutamanya semasa masa yang mencabar.

Ketua ICAEW Malaysia Loh Wei Yuen berkata: “Bagi pihak ICAEW Malaysia, kami ingin mengucapkan tahniah kepada Siti Nadiah atas pencapaiannya yang luar biasa.”

“Pelajar Malaysia sentiasa menduduki ranking tertinggi dalam peperiksaan ICAEW.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada MyPAC dan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputra atas komitmen mereka dan sokongan berterusan dalam membangunkan bakat berkaliber tinggi,” kata Loh.

UiTM Holdings Sdn Bhd menubuhkan IPAC Education pada tahun 2015 untuk memberi tumpuan kepada penyampaian program perakaunan profesional sebagai inisiatif Kerajaan untuk meningkatkan bilangan akauntan Bumiputra yang berkelayakan profesional.

Pencapaian Siti Nadiah adalah hasil daripada inisiatif yang berjaya ini.

Sejak 2015, MyPAC telah bekerjasama dengan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputra dan IPAC Education @ INTEC Education College untuk mempercepatkan pembangunan akauntan profesional Bumiputra di Malaysia.

MyPAC didedikasikan untuk memupuk, menyokong dan menggalakkan individu Bumiputra berbakat dengan menyediakan penajaan untuk latihan, bimbingan dan bantuan dalam mendapatkan pekerjaan.

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad