Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

“4 flat dekat UiTM bersamaan dengan 2 pointer dekat UIA ?”

Ada orang tweet “4 flat dkt UiTM bersamaan dgn 2 pointer dkt UIA, tgk betapa susah jd pelajar UIA” lebih kurang so harini aku terpanggil plak nk komen jugak sebab aku adalah Alumni UiTM

Ramai cakap UiTM senang nk masuk result SPM biasa-biasa pun boleh masuk…ramai cakap nak dapat 4 flat and 1st class senang sebab takde persaingan…ramai cakap students UiTM tak berkualiti macam students Universiti lain.

Bukan senang nk masuk UiTM. Aku ni pun kira rezeki kalau tak memang tak merasa nk belajar dekat UiTM ni.Lepas SPM first offer yg aku dapat STPM tapi aku tak nak. So aku tunggu lagi offer yg lain. Sekali dapat Politeknik PD dlm bidang Dip Kesetiausahaan selama 2 tahun. Time dpt offer poli memang dh prepare barang dh siap dh tinggal nk pergi je tapi ada orang kata pulak kalau masuk diploma bagus senang dapat kerja market memang tinggi, tapi memang aku sedih giler sebab kawan-kawan aku semua dpt masuk Universiti tapi rezeki aku dekat politeknik je.

Aku memang nk masuk Universiti sebab aku pun nak merasa lah jugak bergelar mahasiswa, mak aku dh cakap redha je lah masuk Poli ni asalkn belajar. Then dalam beberapa hari nk pergi tu tetiba aku dapat offer dari UiTM Segamat dlm bidang Diploma Pengurusan Maklumat.

Alhamdulillah sepanjang Diploma aku dapat Dean list sebanyak 4 semester..1st and 2nd semester aku tak dapat lagi rentak nk study dekat Universiti…dah masuk semester 3 hingga semester 6 aku dapat kekalkan momentum pointer sebab dapat jumpa kawan yang betul menolong aku dlm pembelajaran ni tapi aku tak grad dengan pointer 3.50 ke atas sipi je sebab 1st year aku tak perform elok-elok

Dah habis Diploma aku sambung Degree plak dlm bidang yg sama sebab aku tak dpt offer dlm bidang yg lain so redha and belajar je lah selagi termampu.Semester 3 dengan yang last aku dpt Dean list. Alhamdulliah aku grad dengan 1st Class Degree Holder (Hons)….sebab dh skor time 1st semester kalo tak aku mesti kene bayar balik PTPTN.

Dari pengalaman, sebenarnye semua Universiti sama je susah die. Takda makna UiTM senang giler berbanding Universiti lain. Sebenarnye die bergantung kepada individu tu sendiri.

Kalau kau rajin and komited dlm study Insyallah akan cemerlang. Apa2 pun berbalik kepada individu.

Kalau UiTM senang sangat kenapa ada juga yang repeat paper, yg extend, kenapa???????

Tapi memang tak dpt dinafikan Universiti lain ada bermacam-maca bangsa and kadang-kadang ada student International so susah sikit nk compete.

Tapi berbalik kpd individu tu jgk kalau ko memang work hard

Insyallah mereka pun korang boleh tumpaskan..

Untuk makluman UiTM menggunakan 100% English dalam pembelajaran.

Tak kira time lecture or exam semua English.Dari situ die develop cara kte bercakap and konfiden semua dlm English.

Kesimpulannye tak kisah la Universiti mana-mana pun yang penting UiTM dihatiku. Sebenarnye apa2 berbalik kepada individu tu sendiri..kalau die tak perform memang result pun teruk la.So akhir sekali berbalik kepada Dimana ada kemahuan disitu ada jalan.

 

Ada cerita UiTM yang ingin dikongsikan ?

Hantar Story UiTM anda di sini -> My UiTM Story

** This is the personal opinion of the writer or publication and does not necessarily represent the views of Made In UiTM .

Register.
Enjoy 10% Discount.

11 thoughts on ““4 flat dekat UiTM bersamaan dengan 2 pointer dekat UIA ?””

  1. Assalamua’laikum.
    Saya pernah belajar di kedua-dua universiti tersebut, uitm dan uiam.
    Satu sem di puncak alam (asasi)
    3 tahun diploma di kampus segamat dan sekarang degree di uiam.

    Sejujurnya, saya lagi suasana belajar di uitm; lagi friendly dan ada rasa kebersamaan tu.
    Di uiam, belajar tu sakit juga sebab sistem pemarkahan dia ada guna kuota which means, dalam satu kelas tu dah ditetapkan dah berapa jumlah limit pelajar yang boleh dapat A.

    Waktu mula2 belajar kat uiam, terasa diri macam bodoh sebab carry mark alhamdulillah ok tapi final asyik rendah. Kecewa. Bila dah tahu pasal sistem pemarkahan dia, tu yang rasa lega sikit.

    Uitm reward u as our effort. Uiam kena buat lebih sikit sebab ada kuota..

    1. Betul bro . Saya student engineering UIA. Susah giler nak dapat A utk satu subjek core tu. Lagi satu setiap student engineering mesti penah sekurang kurangnya fail satu subjek sepanjang study kat sini.
      Pemarkahan mmg strict. Lagi2 kalau carry mark dah rendah mmg down giler. Tp kalau carry mark tinggi harapan nak dpt A mmg susah. T_T

  2. Assalamualaikum..

    Alhamdulillah dh degree skrg, kt Puncak Alam…6 kali mohon masuk UiTM. Kali ke 6 baru dipanggil untuk interview AD kt UiTM Kota Samarahan Srwk…. Hujung 2012 ALhamdulillah dpt masuk UiTM…nak masuk Pra Dip pun aku xtau asal payah sangat. So dh kira rezeki dpt masuk diploma terus. Sedih giler masa tengah menganggur lepas SPM, org kutuk sebab anak org lain dpt sambung bljr…tapi lagi sedih bila dh dpt masuk kena pandang rendah lagi
    ” Alaaa UiTM je pun”…

    Semua U sama je, yg beza nya otak student tu, kau pandai kau perform… kau b*d*h kau tengok je la budak perform…Kbye…hahaha

  3. Dear all,

    Sy pn dri AD in UiTM, alhamdulillah dah grad pn… fmo cmpany x tgok pn cgpa ko brapa, ko ANC kaaa, yg penting artwork korg, keja korg. kalau semua kriteria ko tu yg diowg nak, dpt la keja tu… bkn nya nk tgok kowg best student ke apa. n pling penting rezeki anda.. so, students yg mna poniter kureng sikit tu, jgn stress2….

  4. Abam engin jugak

    Salam korang. Saya bekas pelajar engineering uia.
    Memang pointer tinggi tu kadang2 tak menjanjikan pekerjaan sangat, banyak aspek lain lagi yang dinilai.
    Tapi kebanyakan students nak dapatkan pointer tinggi untuk grad 1st class & tak payah bayar hutang ptptn.
    Kalau macam saya takpe la, sebab dapat biasiswa. Tiap sem dapat GPA 3.00 pun dah ok, sebab dah lepas syarat yang ditetapkan oleh penaja.

    Berbalik pada komen yang cakap uia guna sistem kuota ni, saya tak pasti admin uia ada mengeluarkan official statement tentang perkara ni atau tidak.
    Tapi lecturer saya ada kata graf result untuk sesuatu subjek perlu dalam bentuk “bell shape”.
    Bentuk “bell shape” ni maksudnya majoriti students akan dapat gred B & C untuk sesuatu subjek.

      1. ohh klu lect bagitau itu dia punya personal policy
        saya uitm
        law
        ramai je lect bgtau,
        “normally separuh akan fail”
        “i tak pernah bagi A because no one deserve it”
        “ive been teaching for 18 years, only one student got A from me, and now he is bla bla bla”
        ” u want A? go to other law school”

        and FYI, uitm law school sgt berbeza dari IPTA lain
        tahun terakhir ( 2 sem) kami akan di latih secara “mock”
        tiap2 hari black and white
        ada punch card 8-5
        satu kelas ada 20 orang, pecah kepada 4 firms
        kami run firma guaman kami sebelum terjun ke dunia sebenar
        kelas, files, trials, presentation, viva, appearances, bermacam2 benda kena tempuh
        tak kan ada peluang untuk balik pkul 5, paling awal 9 malam, tiap2 hari
        imagine we have our own office, pc, laptop, printer, semua kelengkapan ofis kena ada, from your own pocket

  5. Batch Nov 1997, ITM Lendu, Alor Gajah Melaka. Master tahun 2009-2010 UiTM INTEC Sek 17 Shah Alam. Now PhD Candidate di Liverpool John Moores University, UK. Ular menyusur akar tidak hilang bisanya. Bangga menjadi alumni ITM/UiTM.

  6. Betullahh tuu..semua u bagi aku sama ja.alhamdulillah skng first sem dalam ijazah analisis forensik uitm shah alam.Tak suka betullah bila org compare uitm dgn u lain haih org tak dok sibuk usik u dorang..nih sibuk kutuk u lain.aku pon selalu kata uia nih baguih tapi hahaha aku sayang uitm der uitm jugak bagus bagi aku.Org belajar penat tau..seng3 kata setakat uitm lah apa lah..tak gemar betul semua orang belajar susah tahu tak:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad