Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pernah Gagal Dalam Perniagaan dan Perkahwinan Dalam Masa Yang Sama, Kini Norfazlin Usahawan Berjaya

Kakitangan Hanana Group Sdn Bhd milik Norfazlin

Tiada kejayaan tanpa usaha dan kesungguhan bahkan jatuh ba­ngun dalam perniagaan pasti menjadi asam garam buat seseorang usahawan dalam meniti cabaran yang mendatang.

Bagaimanapun, buat usahawan muda ini, keringat dan air mata yang tertumpah demi mengejar cita-cita sebagai usahawan berjaya nyata berbaloi dengan apa yang dikecapinya kini.

Figura bernama Norfazlin Abd Ghafar ini sentiasa fokus dan tahu matlamat yang ingin dicapai meskipun pernah mengalami episod kegagalan dalam perniagaan yang diusahakan ketika umurnya baru menjengah 21 tahun.

Menurut wanita berusia 33 tahun ini, pengalaman lalu banyak mengajarnya erti kesabaran kerana dalam usia sementah itu dia sudah pun berdepan ujian getir yang mungkin tidak pernah terjangkau dek akalnya.

Berkongsi pengalamannya, Norfazlin berkata, selepas tamat pengajian Diploma Seni Kulinari di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Dungun pada 2005, dia membuka kedai makan berasaskan menu masakan Thailand di negeri kelahirannya di Negeri Sembilan.

“Ketika belajar lagi saya sudah bulatkan tekad untuk berniaga selepas tamat pengajian. Selepas kedai beroperasi, saya merasakan sudah berjaya ketika itu apatah lagi dengan tiga kedai yang diusahakan.

“Bagaimanapun, saya menyedari apabila kita tiada ilmu dalam perniagaan agak sukar hendak bertahan dan tahun keempat saya gagal yang menyebabkan semua kedai terpaksa ditutup,” katanya memulakan bicara.

UITM ORIGINAL SERIES-REDUiTM Sweater Original Series – Classic Red are uniquely crafted using a screen-print technique…

Posted by Made In UiTM on Monday, 16 October 2017

Bagaimanapun, ibarat sudah jatuh ditimpa tangga, perkahwinannya turut menemui kegagalan bersama perniagaan yang dibina hingga membawanya merantau mencari ilmu dengan menyambung pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perkhidmatan Makanan di UiTM Puncak Alam.

Baginya, kegagalan itu menjadikannya lebih kuat, malah pengalaman itu banyak mengajarnya berdepan onak dan ranjau dalam perniagaan hingga menjadi siapa dirinya ketika ini.

“Selama dua tahun pengajian saya bekerja sambilan di syarikat katering dan selepas tamat saya terus bekerja di syarikat sama. Dari situ saya banyak belajar selok-belok pengurusan katering dan bercita-cita memiliki syarikat katering sendiri.

“Alhamdulillah pada 2012 saya berkahwin semula dan memulakan hidup baru dengan perniagaan katering bermula dari bawah. Ibu memberi sedikit modal membeli barang kelengkapan katering yang hanya cukup untuk 500 orang dan semua barang diletakkan di rumah,” katanya.

Bersama seorang tukang masak, dia me­nyiapkan tempahan itu berdua di tempat masak yang jauh dari rumah di Bangi dan pengalaman itu nyata berbaloi hingga syarikatnya kini menguruskan dewan perkahwinan di Persiaran Diplomatik, Putrajaya.

Dewan itu turut menjadi pusat sehenti perkahwinan dari pemilihan katering, butik pengantin, andaman dan solekan hingga pakej perkahwinan lengkap yang diuruskan sepenuhnya syarikat milik Norfazlin, Hanana Group Sdn Bhd.

“Setahun berlalu, barulah saya sertai pameran pengantin pertama. Ketika itu saya dapat 12 tempahan, tetapi oleh kerana kemudahan masih tidak mencukupi, saya gunakan duit pelanggan yang membuat tempahan untuk menyewa tempat masak.

“Lama-kelamaan, dengan kekuatan 16 kakitangan, syarikat berupaya menyediakan pakej perkahwinan lengkap untuk pelanggan,” katanya.

RESTU IBU PENTING

Norfazlin menganggap faktor utama kejayaannya itu ialah restu dan sokongan daripada ibunya yang tidak henti-henti memberi semangat serta berdoa untuknya terus kuat menghadapi segala cabaran dalam bidang perniagaan.

Katanya, tanpa doa, restu dan sokongan ibu, dia mungkin tidak akan berjaya sehingga kini dan berjanji akan terus membahagiakannya sehingga akhir hayat wanita itu.

“Banyak pengajaran saya dapat selepas mendengar nasihat ibu. Memang betul orang kata kalau kita mendapat restu ibu dalam apa jua yang dilakukan, banyak ganjaran yang Allah beri hinggakan saya doa minta satu, tapi saya dapat 10 rezeki.

“Selain itu, pengalaman pahit yang saya tempuhi dulu tidak pernah saya kesali kerana disebabkan itu saya menjadi orang lain hari ini,” katanya.

Ibu kepada seorang cahaya mata ini berkata, mengusahakan perniagaan bukan semudah disangkakan dan jika hari ini orang melihat dia berjaya tapi hakikatnya, keperitan, tangisan dan keringat yang sudah dicurahkan hanya dirinya yang tahu.

Bagaimanapun katanya, dia beruntung kerana mendapat sokongan kakitangan yang amat memahami, dan dia sering mengingatkan mereka bahawa kejayaannya bukan miliknya seorang.

“Saya mahu mereka semua juga ada masa depan yang baik di sini. Jangan kata kerja kita ha­nya pasang pelamin, kita tidak boleh fikir kita tidak akan berjaya. Kalau kita lakukan sesuatu di luar kemahiran, sudah tentu sukar untuk mencapai kejayaan.

The one that you've been waiting for: UiTM Long Sleeved Basic Tee Hoodie Series

Posted by Made In UiTM on Thursday, 7 December 2017

“Saya tidak mampu lakukan semua tugas ini seorang diri tambahan pula syarikat semakin berkembang. Bagi saya, saya boleh buat 10 perniagaan tapi saya tidak boleh me­ngadakan 10 kakitangan yang bagus.

“Saya anggap mereka seperti adik sendiri. Meskipun saya majikan, tapi saya kekalkan hubungan akrab dengan membawa mereka bercuti dan melepak bersama.

“Dengan 16 kakitangan yang saya ada kini, kadang-kadang saya fikir dari mana datangnya duit untuk membayar gaji mereka, tapi rezeki sentiasa ada. Saya sentiasa yakin setiap tempahan yang masuk, mereka yang membawa rezeki itu,” katanya.

Kata Norfazlin, dia bukan majikan yang hanya duduk goyang kaki sebaliknya gemar turun padang bersama kakitangan bagi memastikan persiapan rapi daripada memasang pelamin hing­ga makanan dapat disediakan dengan sempurna.

Katanya, dia mahu memberikan perkhidmatan terbaik supaya semua pelanggannya berpuas hati dan bercerita mengenai kelebihan syarikatnya kepada orang lain. – Harian Metro

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad