Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai A-Level di Malaysia. Panduan A-Level Anda

Berfikir untuk sambung belajar di peringkat A-Level, tetapi anda kurang pasti jika ia adalah kursus yang terbaik untuk diri anda?

Pasti ada di antara saudara-mara atau rakan-rakan yang mengatakan kepada anda bahawa A-Level ini adalah sangat sukar atau lagi bagus jika anda ambil 4 mata pelajaran dan bukannya tiga. Disini, kami ingin membantu anda memahami semua perkara mengenai A-Level supaya anda boleh membuat keputusan yang baik mengenai laluan pendidikan hidup anda!

1. Apa tu A-Level yang sebenar-benarnya?

A-Level adalah program pra-universiti yang ditawarkan di Malaysia yang berdasarkan sistem pendidikan UK. Atau lebih dikenali sebagai GCE Advanced Level, anda boleh mengambil kursus ini selepas menamatkan SPM anda dan sebelum mengikuti kursus di universiti.

A-Level di Malaysia ditadbir oleh dua lembaga peperiksaan – Peperiksaan Cambridge International (CIE) dan Edexcel. Kebanyakan kolej di Malaysia menawarkan program A-level Cambridge International (CIE) yang bertentangan dengan program Edexcel.

Program ini adalah 15 hingga 24 bulan panjang, bergantung kepada masa yang anda pilih memulakan pengajian. Ia adalah berasaskan peperiksaan 100%, jadi anda seakan-akan perlu melalui zaman SPM anda sekali lagi. Akan tetapi, tidak seperti SPM di mana pelajar biasanya mengambil 9 mata pelajaran, anda hanya perlu mengambil sekurang-kurangnya 3 mata pelajaran.

Hanya 3 Mata Pelajaran? A-Level Mesti Senang Gila!

Tidak, sangat tak betul! A-Level secara umumnya adalah kursus yang sukar, kerana ia memerlukan anda untuk menganalisis dan menggunakan pemikiran logik semasa menjawab soalan peperiksaan. Ingat bahawa anda kini berada di kolej, jadi tidak ada lagi jenis jawapan yang lebih kepada menghafal dan cara menjawab yang secara membuta tuli buruknya seperti mana yang pelajar selalu buat sewaktu di sekolah menengah!

Anda juga akan mendapati bahawa bahan pembelajaran adalah lebih mendalam berbanding kursus lain, seperti Australia Matrikulasi (SAM / AUSMAT). Malah, ramai graduan A-Level mengatakan mereka mempunyai masa yang lebih mudah melengkapkan tahun pertama mereka di universiti berbanding rakan-rakan mereka yang datangnya daripada Diploma dan Asasi!

2. Apa Struktur program A-level?

A-Level terdiri daripada dua bahagian:

 • Advanced Subsidiary (atau lebih dikenali sebagai AS Level), dan
 • A2 Level

AS Level adalah separuh pertama program ini dan membentuk asas A-Level. A2 Level adalah bahagian kedua daripada sukatan pelajaran, meliputi topik-topik yang lebih kompleks dalam mata pelajaran yang telah anda pilih.

Anda biasanya akan mengambil peperiksaan akhir pada setiap peringkat, dengan setiap peringkat menyumbang 50% kepada gred akhir anda. Iaitu, 50% daripada AS peperiksaan dan 50% dari peperiksaan A2. keputusan akhir anda akan menjadi gred * A ke E untuk setiap mata pelajaran yang diambil. Rata-rata maksimum adalah A * A * A * untuk 3 mata pelajaran, dan A * A * A * A * untuk 4 subjek.

3. Mengapa Anda Perlu Ambil A-Level?

Terdapat banyak program pra-universiti lain yang boleh anda pilih, tetapi di sini adalah beberapa sebab-sebab utama mengapa anda perlu mengambil A-Level.

(A) A-Level diiktiraf oleh banyak universiti di seluruh dunia

A-Level adalah terkenal sebagai gold standard dalam kursus pra-universiti, dan diterima secara meluas oleh universiti-universiti di seluruh dunia. Walaupun ianya kursus mesti-ambil bagi mereka yang berniat ingin belajar di UK, ia juga diterima oleh banyak negara lain, termasuk Australia, Amerika Syarikat, Kanada dan Singapura.

(B) Pilihan yang sangat luas

Walaupun program asasi boleh menghadkan anda kepada kursus tertentu di universiti-universiti tertentu, A-Level membolehkan anda untuk mengejar pelbagai ijazah. Lebih-lebih lagi jika anda tidak pasti apa ijazah untuk belajar lagi!

(C) Ia memberikan anda pengetahuan yang mendalam dalam mata pelajaran pilihan anda

Daripada anda perlu membahagikan masa untuk lima atau enam mata pelajaran, A-Level membolehkan anda untuk memberi tumpuan kepada hanya beberapa mata pelajaran dan pengetahuan yang mendalam dalam mata pelajaran pilihan anda. 

(D) Terdapat pelbagai sumber A-Level tersedia

Bahan-bahan seperti kertas peperiksaan tahun lepas, skim penandaan dan soalan semakan sedia ada bagi A-level terdapat dimana-mana. Kolej anda akan membantu anda dengan sumber yang mencukupi supaya anda dapat membuat yang terbaik untuk program ini, tetapi jika anda tidak fikir ia cukup, internet dipenuhi dengan sumber-sumber yang anda perlukan untuk berjaya!

4. Siapa Patut Ambil A-Level?

a) Anda perlu mengambil A-Level jika:

 • Anda secara akademiknya cenderung dengan minda yang analitikal dan ingin tahu
 • Anda lebih suka sistem penilaian yang 100% berasaskan peperiksaan
 • Anda sedang mencari program untuk menimba ilmu pengetahuan yang mendalam dalam beberapa subjek, berbanding mata pelajaran pelbagai dan kadang kala serabut.
 • Anda sedang mencari program untuk melanjutkan pengajian di peringkat kompetitif (mis Medicine, Farmasi, Dentistry) atau bertujuan untuk memasuki universiti, terutama di UK

b) Anda TIDAK perlu mengambil A-Level jika:

 • Anda tidak suka yang hanya dinilai berdasarkan peperiksaan
 • Anda lebih suka kelas interaksi, kerja kursus dan tugasan
 • Anda merancang untuk melanjutkan pengajian ijazah seperti Hospitaliti & Pelancongan, Seni Bina dan Reka Bentuk yang lebih berorientasikan praktikal

Ingat bahawa A-Level dianggap sebagai salah satu kursus yang lebih mencabar secara akademik, kerana fokus kepada analisis dan penggunaan ilmu pengetahuan. Oleh itu, walaupun kebanyakan kolej memerlukan anda untuk mempunyai sekurang-kurangnya 5 kredit (1 kredit ialah C ke atas) di peringkat SPM atau yang setaraf, A-level biasanya mengesyorkan anda untuk mempunyai sekurang-kurangnya 5 B dalam SPM, dengan gred yang baik dalam Matematik dan Bahasa Inggeris.

5. Subjek Apa Yang Anda Perlu Pilih Untuk A-Level?

a) Tips praktikal untuk Memilih Mata Pelajaran A-Level

Memilih subjek anda untuk A-level boleh menjadi sukar, kerana banyak kolej di Malaysia menawarkan pelbagai mata pelajaran dan kombinasi. Sesetengah subjek membuka pintu kepada lebih pilihan ijazah dan profesion yang boleh pelajar sambung di peringkat universiti, jadi ia adalah penting bahawa anda memilih yang betul.

Sebagai panduan, berikut adalah beberapa tip bagaimana untuk memilih subjek A-Level anda:

 • Pilih mata pelajaran yang anda benar-benar minati – Apabila sesuatu topik menarik minat anda, ada tidak akan rasa tertekan untuk belajar mengenainya. Juga, ia adalah sentiasa lebih mudah untuk cemerlang pada sesuatu perkara  apabila anda minat melakukannya.
 • Memilih subjek yang sesuai dengan kekuatan anda – Setiap subjek adalah unik dan melibatkan set kemahiran yang berbeza. Beberapa mata pelajaran memerlukan kreativiti atau menulis esei, sementara yang lain mungkin mencabar kemahiran pemikiran analitikal dan kritikal anda. Untuk berjaya dalam program ini, bermain untuk kekuatan anda!
 • Memilih subjek yang anda perlu untuk memasuki laluan ijazah / kerjaya yang tertentu – Jika anda sudah mempunyai idea tentang ijazah universiti yang anda ingin sambung selepas A-Level, di sini adalah senarai darjah dengan mata pelajaran yang disyorkan.

b) Tak tahu nak ambil mata pelajaran apa kalau nak sambung A-level?

Jika anda mengambil aliran Sains ketika SPM dan mendapat gred yang baik, pilih Matematik dan Kimia, dan sama ada Biologi atau Fizik. Ini akan membuka pilihan anda dan membolehkan anda untuk meneruskan ijazah pertama dalam pelbagai bidang kelak.

c) Sekiranya Anda Ambil 3 Mata Pelajaran atau 4 Mata Pelajaran?

Kami biasanya menggalakkan pelajar untuk mengambil 3 mata pelajaran bukan 4 mata pelajaran, kerana ia adalah lebih baik untuk memberi tumpuan dan menumpukan perhatian kepada yang lebih sedikit mata pelajaran. Malah, kebanyakan universiti hanya memerlukan anda untuk mengambil 3 mata pelajaran di peringkat jika ingin sambung ijazah pertama.

Walau bagaimanapun, jika anda merancang untuk belajar di luar negara dan menyasarkan untuk masuk ke dalam universiti terkemuka (terutamanya di UK), ianya mungkin berfaedah untuk mengambil 4 subjek. Sebagai contoh, untuk masuk ke dalam Imperial College London, syarat kemasukan biasanya A * AAA atau A * A * A. Sesetengah pelajar lebih suka mengambil 4 subjek sebagai langkah “keselamatan”, jika sesuatu tidak diingini berlaku seperti salah satu daripada 3 mata pelajaran gagal untuk mendapatkan semua A * s.

Juga, dalam kes Kejuruteraan, mengambil A-Level Furthers Maths boleh memberi manfaat kepada anda (Furthers Maths biasanya ditawarkan sebagai mata pelajaran ke-4 sahaja), kerana topik pada tahun pertama Kejuruteraan Matematik telah pun dibincangkan mengenai Matematik Lanjut.

6. Di mana anda boleh sambung A-Level di Malaysia?

A-Level biasanya ditawarkan di kolej-kolej swasta dan dipilih kolej MARA di Malaysia. Berikut adalah kolej yang paling popular untuk A-Level di Malaysia.(yang menyediakan Matematik Lanjut)

INTEC Education College

Fakta Ringkas

Kampus: Shah Alam, Selangor

Pengambilan: Jan & Julai  

Anggaran Bayaran: RM36,995 (Sains & Kemanusiaan)

Tarikan utama

Menjalankan kedua-dua peperiksaan Edexcel dan Cambridge

Piawaian berprestasi tinggi dengan lebih daripada 25 tahun pengalaman

Terdapat satu unit yang berdedikasi sepenuhnya membantu dengan permohonan penempatan pelajar-pelajar A-level INTEC ke universiti-universiti di dalam dan luar negara

Taylor’s CollegeA-Level

Fakta Ringkas

Kampus: Subang Jaya & Sri Hartamas

Pengambilan: Jan, Mar & Julai  

Anggaran Bayaran: RM38,695 (Sains), RM36,470 (Kemanusiaan) Biasiswa: 

Tarikan utama

Menjalankan peperiksaan  Cambridge

rekod prestasi yang baik.

Ramai pelajar menerima anugerah Top of the world

Register.
Enjoy 10% Discount.

5 thoughts on “Semua Perkara Yang Anda Perlu Tahu Mengenai A-Level di Malaysia. Panduan A-Level Anda”

 1. Assalamualaikum , saya amat berminat dengan kursus A level Tetapi keputusan SPM saya jadi penghalang saya mengambil kursus tersebut ? membaca , menganalisis , mengkaji sesuatu info and memberi pendapat punca saya meminati kursus ini . boleh bagi cadangan untuk saya agar terus dapat menyambung pengajian tersebut ? sekian .

 2. Hai, saya nak tnya. Saya pernah mengikuti Asasi Tesl back in 2013 until 2014. So kalau nak apply A level ni still boleh lagi ke? Dan berapa lama masa utk habiskan pengajian A level yg dipilih?

 3. Thanks for you the information…
  Because..i one of student who doing the ALevel …at private tutor …now i got a very peaceful mind ..
  Beforethis i think like alevel…is very hard to do…now i happy ..tq

 4. Rosmaniza Abd Rahman

  Dear admin,
  My query: Is the cost stated above inclusive of accommodation + meals?
  Pls let me have your early reply.
  Thank you.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad