Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Susu Bayi tiruan – Ketua Pusat Pengajian Pemakanan dan Dietetik, UiTM

KUALA LUMPUR: Ibu bapa atau penjaga dinasihat untuk membuat pemeriksaan kendiri terhadap kualiti susu bayi yang dibeli sebelum diberi kepada bayi.

Ketua Pusat Pengajian Pemakanan dan Dietetik, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr Norazmir Md Nor berkata pemeriksaan kendiri itu mampu mengelak kesan susu tiruan yang kritikal kepada bayi.

“Ini pentingnya deria rasa dan ibu bapa atau penjaga perlu ikut aturan penyediaan yang terdapat pada tin atau kotak susu di mana kebiasaannya para pengilang atau pengeluar sudah menjalankan ujian dan ada sukatan.

“Sebagai contoh, 120ml air suam untuk 4 penyukat susu. Jadi kita cuba rasa sikit sebelum bagi bayi. Biasanya, proses ini melalui pengalaman kerana kebiasannya kita kena rasa dulu sikit-sikit.

“Jika ada rasa beza lemak atau tawar sahaja, jangan berikan kepada bayi ataupun bila bagi kepada bayi dan bayi akan tolak pengambilan susu itu bila dia rasa berlainan.

“Ia akan dapat dikesan jika yang membuat susu mengikut sukatan sama pun rasanya berbeza kerana kandungan kimia itu yang buat berbeza, bau lebih kuat,” beliau bekata demikian ketika dihubungi Astro AWANIdi sini hari ini.

210 susu tiruan dirampas di Johor Bahru – UTUSAN

Beliau yang juga Panel Pengguna Diet Khas Pemakanan dan Nutrisi, Kementerian Kesihatan (KKM) berkata setiap pengeluar susu perlu mengemukakan laporan kajian serta menghantar sampel untuk diluluskan KKM.

“Kebanyakkan susu bayi ini telah menjalani ujian klinikal terlebih dahulu tetapi susu tiruan hanya menggunakan beberapa bahagian sahaja daripada formula asal di mana bahan kimia berlebihan akan memudaratkan bayi.

“Dalam Akta Makanan 1983 dan pengguna diet khas kepada bayi, KKM memang ada mengeluarkan garis panduan serta kadar-kadar tertentu bahan kimia dalam susu formula.

“Susu tiruan ini selalunya mengandungi bahan kimia yang berlebihan daripada yang dibenarkan,” katanya.

Jelasnya, antara gejala yang dihadapi oleh bayi yang diracuni susu tiruan termasuk muntah dan kelesuan hingga boleh menyebabkan bayi itu tidak sedarkan diri.

Oleh : Harits Asyraf Hasnan

The one that you've been waiting for: UiTM Long Sleeved Basic Tee Hoodie Series

Posted by Made In UiTM on Thursday, 7 December 2017

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

UiTM di ❤ ku

Atlet Cemerlang, UiTM Gemilang!

Tahniah diucapkan kepada atlet memanah UiTM, Saudari Nurul Syazhera Mohd Asni yang berjaya memenangi pingat emas di SukanSEA2017 dalam acara memanah berpasukan compound wanita. Atlet Cemerlang, UiTM Gemilang!

Read More »

GET Notified.

Join Our
Notification
squad