Universiti Awam atau Swasta: Manakah yang lebih baik?

Haluan selepas SPM sememangnya menjadi dilema kepada pelajar. Ramai dalam kalangan anda yang tidak tahu apakah pilihan laluan yang boleh diambil dan apa kepentingan laluan tersebut dalam menentukan masa depan anda. Antara dilema yang selalu dialami pelajar-pelajar lepasan SPM dan STPM ialah untuk memilih sama ada untuk menyambung pelajaran di universiti awam atau swasta: Manakah yang lebih baik?

Terdapat lebih daripada 400 institusi swasta (termasuk kolej, kolej universiti dan universiti) dan 20 universiti awam di Malaysia – semuanya sedang cuba untuk memenuhi keperluan mendapatkan pendidikan tinggi yang berkualiti yang semakin meningkat dikalangan anak muda Malaysia.

Berbahagialah dengan begitu banyak pilihan, ia dapat difahami bahawa anda mungkin mempunyai masa yang sukar membuat keputusan yang terbaik untuk anda. Oleh itu, kami telah menetapkan untuk membandingkan kedua-dua universiti awam dan swasta di Malaysia dan di sini adalah apa yang kami dapati.

 1. Yuran Pengajian

Universiti Swasta

Jumlah bayaran boleh mencecah sehingga ratusan ribu ringgit bagi sesuatu kursus.

Universiti Awam:

Jumlah bayaran untuk kursus jarang melebihi RM30K.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Perbezaan yang paling ketara antara belajar di sebuah institusi awam berbanding belajar di sebuah institusi swasta adalah yuran. Jumlah yuran untuk kursus di universiti swasta boleh mencecah sehingga ke 3 ke 9 kali ganda jumlah yuran di sesebuah universiti awam. Sebagai contoh, mengejar Ijazah Kejuruteraan di sebuah universiti swasta boleh mencecah kos antara RM47k ke RM170k untuk yuran pengajian sahaja. Sebaliknya, belajar kursus yang sama di Universiti Teknologi Mara (UiTM), salah satu institusi kejuruteraan yang lebih mantap di Malaysia, hanya akan dikenakan bayaran lebih kurang RM1,000 untuk satu semester

Nampak Perbezaannya?

Walaupun ada bantuan kewangan disediakan untuk meringankan beban (biasiswa dan pinjaman PTPTN), belajar di sebuah universiti swasta mungkin mahal bagi sesetengah orang, terutamanya jika anda tidak mempunyai sokongan kewangan daripada ibu bapa anda.

2. Memilih kursus kegemaran anda

Universiti Swasta

Kemasukan ke kursus yang anda dikehendaki biasanya tertakluk kepada kekosongan tempat duduk.

Universiti Awam

Kemasukan ke dalam kursus yang anda inginkan (atau universiti) boleh menjadi sangat kompetitif dan berdasarkan merit.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Kemasukan ke universiti swasta adalah agak mudah. Tertakluk kepada kekosongan tempat duduk, selagi anda memenuhi keperluan yang diperlukan untuk kursus yang dikehendaki (dan mampu untuk membayar yuran, sudah tentu), tempat anda hampir pasti terjamin.

Namun, ianya bukan bahawa kemasukan ke universiti awam adalah kompleks. Sebaliknya, ia boleh menjadi sangat kompetitif. Dengan yuran pengajian jauh lebih rendah, banyak pelajar pintar dari Matrikulasi, STPM, Asasi dan juga Diploma universiti awam akan bersaing untuk tempat-tempat yang sentiasa terhad terutamanya kursus popular seperti Kejuruteraan dan Perubatan.

Jangan terkejut jika anda tidak dapat mendapat tempat di sebuah universiti terkenal seperti Universiti Malaya (UM) atau Universiti Sains Malaysia (USM) walaupun anda memilih kursus kurang popular.

Persaingan untuk masuk ke universiti atau kursus terkemuka boleh menjadi sangat sengit di kalangan pelajar-pelajar. Itulah sebabnya  adalah penting untuk bekerja lebih keras dalam pelajaran (dan janganlah kamu melupakan kokurikulum aktiviti anda) jika anda merancang untuk mengikuti kursus yang anda inginkan di sebuah universiti awam yang terkenal.

3. Pilihan Kursus yang ada

Universiti Swasta

Secara umumnya menawarkan kursus-kursus seperti Psikologi, Kejuruteraan, Perniagaan, Undang-undang, Design, Pergigian dan Perubatan, antara lain.

Universiti Awam

Menawarkan pelbagai yang sangat luas kursus.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Jika anda tidak tahu mengenai perkara ini, universiti awam di Malaysia menawarkan pelbagai kursus agak luas. Beberapa contoh termasuk Sains Kognitif, Kerja Sosial, Sains Sukan, Sosiologi dan Antropologi, Hortikultur, Kajian Warisan, Sains Perhutanan dan banyak lagi. Ini adalah untuk memberi peluang lebih luas dan untuk mewujudkan masyarakat berilmu yang akan membantu memenuhi keperluan yang berbeza di negara ini.

Jika anda mempunyai minat untuk mengikuti kursus khusus maknanya anda perlu memasuki sebuah universiti awam yang berkaitan. Tetapi ingat bahawa kursus khusus seperti ini mungkin tidak berada dalam permintaan oleh majikan. Walau bagaimanapun, jika anda telah dipilih untuk mengikuti kursus yang anda inginkan yang berlaku kepada sangat popular dan berdaya saing, dan anda tidak sanggup untuk mengambil peluang anda, maka ia mungkin lebih baik untuk anda untuk belajar di sebuah universiti swasta.

4. Sumber-sumber kewangan

Universiti Swasta

Kebanyakan dibiayai secara persendirian.

Universiti Awam

Terima majoriti pembiayaan mereka daripada kerajaan ataupun pinjaman

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Setiap tahun, sejumlah besar daripada bajet negara akan diperuntukkan kepada sektor pendidikan. Maka jumlah wang yang besar (biasanya berjumlah berjuta-juta ringgit) akan diberikan kepada setiap universiti awam. Selain itu, pelajar-pelajar di universiti awam juga mempunyai akses yang lebih mudah untuk penyelidikan geran dan khazanah untuk membikin jurnal intelektual dan penyelidikan.

Walau bagaimanapun, universiti awam telah menjalani pemotongan bajet untuk dua tahun berturut-turut yang lalu setelah Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memulakan reformasi kewangan untuk membuat universiti awam yang lebih mampan dari segi kewangan melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2015-2025. Universiti swasta pula biasanya bergantung kepada pelaburan korporat, sumbangan alumni dan pembiayaan pelajar untuk menampung perbelanjaan mereka. Ini menjelaskan mengapa yuran pengajian di institusi swasta adalah lebih tinggi. Walau bagaimanapun, ini juga membolehkan institusi swasta lebih autonomi dalam tadbir urus dan menjadi lebih inovatif dalam mereka bentuk program dan kursus yang relevan dengan industri untuk pelajar-pelajar mereka.

 5. Kemudahan

Universiti Swasta

Kemudahan Pelajar mungkin terhad.

Universiti Awam

Satu senarai yang banyak kemudahan ditawarkan kepada pelajar pada kos yang minimum.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Dengan jumlah pembiayaan yang mereka terima setiap tahun, ia tidak menghairankan untuk mengatakan bahawa kemudahan dan peralatan penyelidikan di universiti-universiti awam yang lebih baik berbanding universiti swasta. Sebagai contoh, UiTM menyediakan senarai yang disediakan oleh perpustakaan yang terdiri daripada bahan-bahan popular rujukan, majalah akademik, koleksi jurnal, pangkalan data dalam talian dan lain-lain pelbagai sumber elektronik.

Perkara yang sama boleh dikatakan tentang kemudahan sukan di universiti-universiti awam juga. Sesetengah universiti awam juga mempunyai sumber untuk menyediakan kemudahan sukan seperti kolam renang, gimnasium, kemudahan ekuestrian dan julat memanah. Apakah jenis kemudahan yang anda benar-benar perlu untuk meningkatkan pengalaman universiti anda?

6. Kelayakan tenaga pengajar

Universiti Swasta

Kekurangan berkelayakan staf akademik berasaskan penyelidikan.

Universiti Awam

Majoriti tenaga pengajar mempunyai kelulusan lepasan ijazah.

Apa yang perlu anda pertimbangkan?

Selaras dengan usaha kerajaan untuk melahirkan lebih ramai kakitangan akademik yang mempunyai kelayakan Ph.D di universiti awam pada tahun 2010, universiti awam menguasai satu kumpulan besar pemegang Ph.D berbanding universiti swasta.

Tetapi adakah memegang kelayakan yang lebih tinggi seperti Ph.D yang membuat satu tutor yang lebih baik? Ia bergantung, sebenarnya. Jika anda memohon untuk kursus pengetahuan intensif (seperti Perubatan atau Sains Bioperubatan) atau merancang untuk meneruskan kerjaya berasaskan penyelidikan, maka ianya akan memerlukan lebi banyak usaha untuk mencari sebuah universiti dengan pensyarah lebih tinggi berkelayakan ..

Bonus Point: Bagaimana pula dengan persepsi majikan? Adakah majikan cenderung untuk mengambil graduan daripada universiti swasta atau awam? Fret bukan sebagai berdasarkan kaji selidik JobStreet pada tahun 2013, majoriti (64%) daripada majikan tidak mempunyai keutamaan tertentu dalam pengambilan graduan dari universiti awam, swasta atau luar negara. Yang lebih penting adalah untuk anda untuk membangunkan kemahiran yang diperlukan dan mengejar pengalaman berharga sepanjang berada di universiti. Sebagai menyesuaikan diri dengan perubahan pasti akan menetapkan anda dengan baik untuk persekitaran kerja yang sentiasa berubah di kemudian hari. Hakikatnya ialah, ia penting sangat sedikit yang institusi – peribadi atau awam – anda membuat keputusan untuk hadir. Kedua-dua universiti swasta dan awam mempunyai kekuatan mereka sendiri. Selagi institusi itu boleh mendorong anda lebih dekat dengan cita-cita anda dan memenuhi keperluan dan pilihan anda, ia merupakan salah satu bernilai pertimbangan anda.

7. Bonus Point:

Bagaimana pula dengan persepsi majikan? Adakah majikan cenderung untuk mengambil graduan daripada universiti swasta atau awam?

Berdasarkan kaji selidik JobStreet pada tahun 2013, majoriti (64%) daripada majikan tidak mempunyai keutamaan tertentu dalam pengambilan graduan dari universiti awam, swasta atau luar negara. Yang lebih penting adalah untuk anda untuk membangunkan kemahiran yang diperlukan dan mengejar pengalaman berharga sepanjang berada di universiti.

Menyesuaikan diri dengan perubahan pasti akan membantu anda menyesuaikan diri dengan baik untuk persekitaran kerja yang sentiasa berubah di kemudian hari.  Kedua-dua universiti swasta dan awam mempunyai kekuatan mereka sendiri. Selagi institusi itu boleh mendorong anda lebih dekat dengan cita-cita anda dan memenuhi keperluan dan pilihan anda, ia merupakan salah satu pilihan yang wajar diberi pertimbangan.


 

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles.

Biasiswa Karangkraf 2017!
UiTM di ❤ ku

Biasiswa Karangkraf 2017

Biasiswa karangkraf adalah sebuah Dana Pendidikan yang diwujudkan oleh KUMPULAN MEDIA KARANGKRAF untuk membantu para pelajar lepasan SPM, STPM & DIPLOMA yang berhasrat untuk melanjutkan

Read More »

GET Notified.

Join Our
Notification
squad