Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

7 Sebab Saya Sambung Belajar Tinggi-tinggi Walaupun Sudah Berkerja

Akhir-akhir ini banyak juga komen dan penulisan oleh sahabat-sahabat online yang cakap orang yang belajar tinggi-tinggi, buang masa dan duit
ibu bapa, akhirnya tak gunakan ijazah, master, mahupun PhD untuk bekerja.

Ada yang jadi suri rumah. Ada yang kerja sendiri. Ada yang kahwin awal dan buat bisnes online.

Dan ada yang kerja makan gaji tetapi tak sama bidang yang dia belajar (contohnya: kerja kerajaan, pramugari, model, tokey getah, usahawan dan sebagainya).

Don’t get offended by a such close minded people.

Saya nak beri beberapa sebab saya belajar tinggi tinggi. (Kalau ada tambahan nanti komen ya).

Sebelum itu, nak kongsi sedikit tentang pembelajaran saya:

1. Ijazah dalam kejuruteraan dari salah sebuah universiti di New York.

2. Saya ada minor dalam Business Finance.

3. Saya sambung belajar separuh masa sebagai akauntan bertauliah ACCA di bawah Oxford Brook University, UK.

4. Saya dapat ijazah dalam Applied Accounting dari Oxford Brook University, UK.

5. Saya convert ACCA saya dan dapatkan Global MBA dari Oxford Brook University, UK.

6. Saya sambung MSc IT dan graduate dari UiTM Shah Alam.

7. Saya sambung untuk convert ijazah saya di UNITEN untuk program BEM engineering untuk dapatkan title Ir.

8. Sekarang tengah sambung PhD di UiTM.

9. Habis PhD, rancangnya, nak buat diploma pengajian Islam.

Saya bekerja sendiri dan mempunyai syarikat dalam beberapa bidang bisnes yang tak berkaitan pun dengan pengajian saya.

UITM ORIGINAL SERIES-REDUiTM Sweater Original Series – Classic Red are uniquely crafted using a screen-print technique…

Posted by Made In UiTM on Monday, 16 October 2017

Kemudian, kenapa saya kejar belajar tinggi tinggi:

1. Tuntutan agama

Nabi pun suruh kita belajar sampai ke negeri China.

Tak kisahlah orang kata hadis tu diragui ke tak.

Malah ayat Quran pertama yang turun pun menyuruh kita membaca.

2. Untuk kepuasan diri

Sesetengah orang kegembiraan dia pada harta yang banyak. Ada yang suka kereta. Ada suka rumah dan macam-macam lagi.

Saya pula suka belajar. Tak salah, kan?

Malah sijil atau gambar graduasi tak dipamer di inding pun.

3. Untuk famili dan keturunan

Satu hari nanti anak-anak akan lihat balik apa yang ibubapa dah buat semasa usia muda mereka. Ini adalah indirect motivation untuk anak-anak saya.

Ilmu itu penting. Dan ilmu yang bermanfaat boleh bawa ke mati.

Ye betul ibu bapa dulu-dulu tak sekolah pun pandai didik anak-anak jadi berjaya.

Tapi kalau tak ada ijazah pun anak-anak dah berjaya, bayangkan pula ibu bapa yang terpelajar, anak-anak akan lagi berjaya.

4. Untuk kecerdasan akal

Pendapat saya, belajar membuatkan otak kita sentiasa berfikir.

Ada kajian mendapati, otak yang selalu berfikir adalah otak yang sihat. Boleh menjauhi penyakit lupa, alzheimer dan sebagainya.

Tak semestinya ilmu sains, orang yang rajin membaca pun boleh cerdas otaknya.

5. Untuk disiplin

Apabila kita belajar, kita bukan sahaja belajar menimba ilmu.

Sebenarnya, kita juga belajar disiplin menguruskan masa.

Disiplin menguruskan wang. Disiplin menuntut ilmu. Disiplin menepati dateline dan sebagainya.

6. Untuk kecemasan

Untuk mereka yang bekerja sendiri atau surirumah, sangat perlu mendapatkan ilmu dan sekurang kurangnya mempunyai segulung sijil.

Sijil ini laku digunakan apabila berlaku kejadian yang tidak diingini dan sebagai tiket memulakan kehidupan baru (dibuang kerja, bisnes merudum, kematian pasangan dan sebagainya).

7. Untuk suka suka

Ini adalah sebab saya yang terbesar. Saya belajar sebab saya suka.

Kadang-kadang kita ada masa terluang. Kadang kadang kita perlukan distraction daripada masalah.

Jadi belajar adalah salah sayu cara melupakan aasalah.

Sementara menunggu untuk projek seterusnya, atau any life changing event, kenapa tidak belajar.

Sekurang-kuranya bila sampai masanya, dah ada sijil dalam tangan sebelum move on to new thing.

Masing masing ada matlamat hidup sendiri.

Sesetengah orang street smart. Sesetengah pula book smart.

Tak payah nak tuding jari siapa lagi bagus. Janji kita happy.

Saya budak kampung. Semua duit belajar cari sendiri. Satu sen pun tak pakai duit parent.

Jadi yang tiada duit macam saya dulu, ada niat, usaha, InsyaAllah berjaya.

Sumber – Harry Hakim

Register.
Enjoy 10% Discount.

2 thoughts on “7 Sebab Saya Sambung Belajar Tinggi-tinggi Walaupun Sudah Berkerja”

  1. I setuju dengan semua sebab kenapa nak belajar lagi dan lagi. Tapi tak semua orang boleh diapply guna alasan yang sama. Jika seseorang itu ada komitmen yang perlu difokuskan, sambung belajar bukan lagi keutamaan jika sudah pun memiliki degree. Komitmen terhadap kerjaya, jangan sesekali curi masa. Komitmen terhadap family, jangan sesekali mengabaikan bukan saja anak dan suami atqy isteri, tetapi ibu bapa kedua2 belah pihak. Pastikan ada masa di hujung minggu untuk keluarga dan hubungan sosial sesama saudara mara dan jiran tetangga. Jangan guna alasan sibuk study walhal keutamaannya bukanlah itu lagi jika ‘tak belajar lagi pon tidak menjejaskan kerjaya sekarang ini’. Paling penting, pengajian guna peruntukan sendiri. Jika anda suami, pastikan nafkah kekuarga telah tertunai. Jika anda isteri, elakkan guna duit suami lantaran itu bukan menjadi kewajipan dia untuk menanggung. Apatahlagi jika guna duit ibu bapa atau adik beradik, itu lagi tak boleh diterima akal. Perkara yang i sebutkan mungkin tidak sesuai juga untuk sebahagian orang jika mereka ini belum berkahwin, bekerjaya sendiri, kerjaya yang tidak memerlukan over time dan komitmen masa bekerja berjadual, jauh daripada keluarga dan kampung yang perlu kehadiran mereka dalam majlis2 sosial dan sebagainya. Belajarlah sehingga ke liang lahad, tetapi utamakan dahulu apa yang lebih utama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad