Antara Punca Kenapa Anak-anak Bumiputera Tak Mampu Beli Rumah

Kes Rasuah RM 15.5 Juta

Johor Bahru: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan enam suspek lelaki berhubung isu rasuah dan penyelewengan membabitkan tanah di negeri ini turut dipercayai terbabit dalam penukar status rumah berstatuskan Bumiputera kepada bukan Bumiputera secara haram.

Menurut sumber SPRM yang dipetik daripada Harian Metro, kegiatan menukar status secara haram itu dipercayai telah dibuat sejak 2013  membabitkan beberapa pemaju di Johor secara langsung menyebabkan mereka yang layak mendapatkan rumah Bumiputera tidak mampu untuk membeli rumah.

“Apabila rumah berstatuskan Bumiputera ditukar kepada bukan Bumiputera harga sesebuah rumah akan meningkat sebanyak beberapa kali ganda daripada harga asal.

“Ini sekali gus apabila penukaran status itu dilakukan ia menguntungkan pemaju dan mereka yang terbabit dalam aktiviti itu, tetapi yang terseksa adalah masyarakat yang ingin memiliki rumah sendiri,” katanya di sini, hari ini.

Sumber berkata, modus operandi pemaju menukar status itu ialah dengan melesapkan hampir 30 peratus kuota yang disediakan untuk pembeli Bumiputera daripada senarai dengan mendaftarkan nama pekerja mereka yang mempunyai status Bumiputera.

Difahamkan, pemaju akan membuat permohonan kepada kerajaan negeri untuk menukar status rumah itu dengan alasan ia tidak berjaya dijual, sedangkan apabila ditanya pembeli, pemaju memberi alasan rumah berstatuskan Bumiputera sudah habis dijual.

Katanya, menerusi maklumat yang dikumpul setakat ini, pemaju akan dikenakan denda pada kadar tertentu yang sepatutnya dimasukkan ke dalam satu tabung khusus yang diwujudkan untuk digunakan bagi tujuan membiayai kemudahan di kawasan perumahan.

Bagaimanapun, hanya sebahagian dari keseluruhan jumlah itu dimasukkan ke dalam tabung berkenaan, manakala bakinya disyaki diseleweng.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Dato Azam Baki mengesahkan pihaknya sedang menyiasat kewujudan penipuan dalam penukaran status Bumiputera kepada bukan Bumiputera itu.

Beliau berkata, SPRM masih dalam proses menyiasat pejabat suspek untuk mendapatkan dokumen yang boleh membantu mengumpul lebih banyak maklumat berhubung penipuan terbabit dan tidak menolak kemungkinan bahawa lebih ramai suspek akan ditahan bagi membantu siasatan.

(ANTARA kereta mewah dan motosikal berkuasa tinggi yang 
dirampas daripada enam suspek kes skandal rasuah hartanah Johor. 
- Foto ihsan SPRM Johor)


Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad