Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Berjaya Tamatkan Pengajian Master’s Degree, Kini Banduan Penjara Ini Bertekad Untuk Dapatkan PhD

Berjaya Tamatkan Pengajian Master's Degree, Kini Banduan Penjara Ini Bertekad Untuk Dapatkan PhD
Jim, seorang banduan penjara, mengambil gambar pada upacara pengijazahan, yang diadakan di Pusat Konvensyen Pameran Matrade pada 26 November 2017. – The Malay Mail

Ketika orang lain sedang bersiap-siap untuk menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Jim (bukan nama sebenarnya) mendapati dirinya bersalah di atas kes pembunuhan dan terpaksa menjalani kehidupan di penjara.

Selepas 14 tahun di Penjara Kajang dan masih belum mengetahui tarikh pelepasannya, sesetengah insan yang melalui situasi sebegini, sudah tentu akan merasa putus asa untuk membayangkan kehidupan di luar apabila dibebaskan kelak.

Tetapi tidak bagi Jim, beliau memutuskan untuk tidak membiarkan masa beliau di penjara dibazirkan begitu sahaja dan menjadi penghalang kepada pembelajaran atau halangan untuk menjadi sebahagian daripada masyarakat negara ini semula pada suatu hari nanti.

Walaupun pada usia 31, Jim kini menjadi lebih layak daripada majoriti orang yang sama umur dengan di luar penjara untuk menyambung pengajian ke peringkat doktor falsafah.

Beliau berkelulusan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Open University Malaysia (OUM) dengan purata  gred kumulatif sebanyak 3.26, dan mengambil bahagian dalam majlis konvokesyen universiti tersebut.

The one that you've been waiting for: UiTM Long Sleeved Basic Tee Hoodie Series

Posted by Made In UiTM on Thursday, 7 December 2017

Tidak puas dengan sekadar MBA, Jim sudah bersiap untuk memperoleh gelaran doktor (PhD) dalam bidang yang sama.

Berbekal motivasi yang tinggi untuk membantu pemuda lain untuk tidak mengulangi kesilapannya, Jim telah memohon pengampunan diraja dengan sokongan Jabatan Penjara.

“Apa yang penting adalah saya tidak berasa malu dengan diri saya, stigma tersebut tidak lagi wujud, saya terima bagaimana masyarakat mungkin melihat saya,” kata Jim semasa menghadiri konvokesyen OUM.

“Salah satu perkara penting yang saya pelajari dalam tempoh 14 tahun yang lalu adalah bagaimana untuk mengawal emosi saya, jadi saya tidak akan membiarkan pandangan orang lain mempengaruhi diri saya,” katanya.

Keluarga Jim yang cukup membantu dan memberi galakan, membiayai cita-citanya untuk pendidikan ketika berada di penjara, dan Jim berkata dia berharap untuk menunjukkan rasa terima kasih dan kasih sayangnya kepada mereka.

Jim hanya berusia 17 tahun ketika dia ditangkap kerana kes pembunuhan. Beliau adalah anak sulung di kalangan lima adik beradik.

“Apabila saya berada di penjara, saya menyedari bahawa saya boleh mempengaruhi orang bukan orang yang mempengaruhi saya. Jadi, saya mula mempengaruhi orang lain yang sebaya, bukan sahaja tentang pendidikan tetapi juga mengenai moral dan agama, “katanya.

“Ini merupakan transformasi utama bagi saya, dan saya berharap dapat membawa pengalaman saya dan berkongsi pengetahuan ini dengan orang lain,” katanya.

Pengarah Penjara Selangor dan Wilayah Persekutuan, Darussalam Budin berkata kisah Jim adalah bukti bahawa sistem penjara membolehkan para tahanan dipulihkan dan belajar mengawal diri.

“Kita dapat melihat bahawa dengan pendidikan yang diperolehnya, stigma tidak lagi ada bersamanya. Dia sudah bersedia untuk kembali dalam masyarakat. Jadi kami merancang untuk memulangkan permohonannya untuk pengampunan dan kami sangat berharap hukumannya akan menjadi ringan, “katanya.

Darussalam berkata bahawa banyak pesalah juvana sebenarnya pintar dan pintar, seperti yang ditunjukkan oleh pencapaian Jim.

“Apabila mereka berada di persekitaran biasa, kadang-kadang ada banyak gangguan untuk mereka belajar. Tetapi di penjara, anda melihat bagaimana fokusnya kerana tidak ada gangguan, “tambahnya.- The Malay Mail

 

The one that you've been waiting for: UiTM Long Sleeved Basic Tee Hoodie Series

Posted by Made In UiTM on Thursday, 7 December 2017

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad