Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Biasiswa JPA Dan MyBrain, Diskaun PTPTN, Baucar Buku & Banyak Lagi Dalam Bajet 2018

Kerajaan baru-baru ini telah mengumumkan Bajet 2018 serta perkara-perkara yang terkandung di dalamnya. Pelajar pasti teruja untuk mengetahui beberapa faedah yang disenaraikan untuk sektor pendidikan. Kami tahu anda ingin mengetahui apakah faedah Bajet 2018 buat sektor pendidikan negara. Ya, boleh kita katakan bahawa sesetengah daripada mereka cukup menarik!

1) Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) di bawah Kementerian Pengajian Tinggi akan memberi biasiswa bernilai RM2.2 bilion

2) Universiti awam akan menerima bursary penyelidikan bernilai RM400 juta. Universiti Malaya akan menerima peruntukan khas untuk menggerakkannya menjadi 100 universiti global teratas.

3) RM61.6 bilion akan diedarkan sewajarnya untuk membantu pembangunan, latihan, kemahiran dan bakat pelajar.

Program MyBrain

Program ‘MyBrain’ kembali lagi, memberi peluang kepada kedua-dua graduan dan orang dewasa yang bekerja untuk melanjutkan pengajian peringkat pascasarjana (Masters & PhD) mereka di universiti awam secara percuma! RM90 juta diperuntukkan kepada 10,600 calon yang layak untuk melanjutkan pengajian mereka. Calon boleh memohon secara langsung ke universiti. Berikut adalah senarai kursus, keperluan, yuran dan borang permohonan kepada semua program pascasiswazah universiti awam.

Universiti Teknologi MARA

Universiti Malaysia Terengganu

Universiti Tun Hussein Onn

Universiti Teknikal Malaysia

Universiti Malaya

Universiti Kebangsaan Malaysia

Universiti Putra Malaysia

Universiti Pendidikan Sultan Idris

Universiti Malaysia Sabah

Universiti Malaysia Sarawak

Universiti Utara Malaysia

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Universiti Malaysia Pahang

Universiti Teknologi Malaysia

Universiti Sains Malaysia

Universiti Malaysia Perlis

Ketahui lebih mengenai biasiswa ini

Baucar Buku

Anda akan gembira mengetahui baucar buku RM250 akan diteruskan tahun depan. Semua universiti dan pelajar Tingkatan 6 layak menerimanya. Mereka yang tidak menerima KADS1M tahun ini boleh mempunyai harapan yang tinggi untuk yang akan datang.

Diskaun PTPTN

Peminjam PTPTN akan menerima tempoh diskaun yang panjang untuk membayar balik pinjaman mereka sehingga 31 Disember 2018. Pelajar akan menerima diskaun 15% atas pembayaran penuh, diskaun 10% apabila membayar separuh daripada pinjaman dan diskaun 10% menggunakan debit langsung dari gaji anda.

Sumber – The Star

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad