Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Cara Memohon Semula Sijil/Slip Keputusan MUET Yang Telah Hilang

Bagaimana caranya untuk mendapatkan semula sijil/slip keputusan MUET yang telah hilang? Lagi-lagi bila ada sedang memohon untuk menyambung pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda, sudah pasti sijil MUET merupakan dokumen yang wajib ada untuk anda memohon. Tentu ramai yang menghadapi masalah ini bukan?. Berikut kami kongsikan cara untuk mendapatkan semula slip keputusan MUET yang telah hilang itu.

Calon yang kehilangan Slip/Sijil Keputusan MUET sebenarnya boleh memohon semula untuk mendapatkan Salinan Sijil/Slip MUET yang sah. Sebelum kami kongsikan panduan permohonan lebih lanjut, anda perlu kenal pasti dahulu sama ada anda layak untuk memohon salinan sijil atau slip penyata MUET atau sebaliknya.

SYARAT PERMOHONAN SIJIL/SLIP PEPERIKSAAN MUET

UITM BASIC TEEUiTM Basic Tee Maroon Red- uniquely crafted using a screen-print technique to transfer detailed…

Posted by Made In UiTM on Sunday, 12 November 2017

SIJIL MUET

Untuk permohonan Sijil MUET, hanya calon yang menduduki MUET mulai sesi November 2013 sehingga sekarang sahaja yang boleh memohon sijil MUET ini. Jika tahun 2012 ke bawah, sijil/slip MUET tidak dikeluarkan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) kerana sijil/slip MUET mula diperkenalkan pada tahun 2013. Lagi pula, jika tahun sebelum 2012 dan ke bawah, tiada guna anda memohon kerana MUET anda telah TAMAT TEMPOH SAH LAKU.

SLIP PENYATA MUET

Manakala Slip Keputusan MUET boleh dipohon oleh mana-mana calon dari mana-mana sesi kerana sebelum tahun 2013, slip penyata diberikan kepada calon oleh pihak MPM. Jadi, kepada anda yang telah tamat tempoh dan hanya mahukan bukti bahawa anda pernah menduduki peperiksaan MUET dan bukan bertujuan untuk sambung belajar dan sebagainya, anda boleh memohon SLIP PENYATA MUET ini.

CARA MEMOHON SIJIL/SLIP PENYATA MUET

SIJIL MUET

Anda yang ingin memohon sijil MUET, perlu melengkapkan Borang Permohonan Salinan Sijil STPM/MUET (MPM/S2) dan menghantarnya ke Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) bersama-sama dengan bayaran sebanyak RM40.00. Sila klik borang MUET/S2 untuk muat turun borang. Ikut panduan permohonan yang dikongsikan dalam borang berkenaan.

PENYATA/SLIP MUET

Bagi anda yang ingin memohon slip penyata MUET pula, anda perlu melengkapkan Borang Permohonan Penyata Keputusan STPM/MUET (MPM/S3) dan menghantarnya ke Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) bersama-sama dengan bayaran seperti berikut :

  • RM20.00 (permohonan kali pertama)
  • RM30.00 (permohonan kali kedua)
  • RM50.00 (permohonan kali ketiga).

Untuk mendapatkan MUET/S3, sila klik di sini.

TEMPOH PERMOHONAN DIPROSES MELALUI POS/KAUNTER MPM

Bagi calon yang memohon melalui pos, Salinan Sijil MUET/Penyata Keputusan MUET akan dipos kepada calon dua hari selepas permohonan yang lengkap diterima oleh MPM, manakala calon yang memohon di kaunter MPM akan menerima Salinan Sijil MUET/Penyata Keputusan MUET dalam masa setengah jam selepas permohonan yang lengkap diterima di kaunter MPM. Jadi tunggu apa lagi mohonlah sekarang!. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda.

Sumber – Afterschool.my

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad