Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sakit Tak Halang Gadis Jelita Ini Untuk Tamatkan Pengajian Dengan Anugerah Pelajar Terbaik

Kejayaan tidak akan hadir tanpa usaha, usaha yang gigih dan luar biasa. Setelah anda bersusah-payah menempuh pelbagai dugaan serta onak dan duri , anda akan rasa manisnya kejayaan itu.

Begitu juga dengan kejayaan gadis bernama Aina Fazlen yang berjaya meraih Anugerah Naib Canselor, Anugerah Pelajar Terbaik Pengurusan Hartanah dan Anugerah Pencapaian Terbaik 4 Semestar. Tentunya ada pelbagai rintangan serta dugaan yang dihadapi olehnya.

Dari kaca mata junior Aina Fazlen bernama Akram, dia turut berkongsi kesusahan serta rintangan yang dihadapi oleh Aina Fazlen sebelum gadis ini berjaya meraih kejayaan seperti hari ini. Semoga ia memberi inspirasi kepada anda semua.

Untuk setiap kejayaan, akan ada story di sebalik tabir. Susah payah tu orang bukannya tahu. Yang orang nampak hanya kita sarung selempang gah kita masa majlis convo. Walhal pengorbanan kemain dahsyat lagi. Allah je tahu.

Ini adalah kisah Aina Fazlen. Student UiTM Seri Iskandar.

Akak ni ialah senior aku. Kami belajar dalam Kursus Diploma Pengurusan Hartanah. Tujuan aku share tentang kejayaan Kak Faz ni sebab aku rasa cerita tentang kejayaan ni wajar dikongsi. Kita bagi ruang sikit untuk thread motivasi ececeh.
Aku tahu ramai yang nak dengar sendiri dari budak-budak convo yang dapat award, macam mana cara dorang handle life supaya dapat balance dengan social & academic life.

Lagi excited, Kak Faz ni jenis hijabistilister yang pentingkan imej & tak ketepikan akademik. To be honest lah kan, ini yg aku kagum sebenarnya. She manage to balance beauty management & score paling max in academic.

Bukan semua orang mampu buat macam tu. Like some people rather abaikan buku sebab sibuk pakai face mask highlighter so on.
Kak Faz ni aku dok peghati je dia masa aku first time jaga booth jual karipap pagi2. Dia memang jenis suka dress up yang on point. Sangat stylish & posh.

Kebetulan pulak, classmate aku rapat dengan Kak Faz. Classmate ni ceritalah yang Kak Faz ni memang jenis sangat rajin & selalu bantu kalau junior perlu bantuan tutoring.
Dia selalu bagi past year questions kat junior. Siap buatkan modul berserta jawapan lagi supaya junior senang rujuk. Terharu kan!

UITM ORIGINAL SERIES-REDUiTM Sweater Original Series – Classic Red are uniquely crafted using a screen-print technique…

Posted by Made In UiTM on Monday, 16 October 2017

Berbalik kepada kisah selepas SPM, Kak Faz dilema sikit dalam pemilihan kursus untuk sambung kat U. Dia nak go for medic tapi takde rezeki. Dia nakkkk sangat tp dia terspoil SPM. Dia dapat upu TESL kat UPSI tapi hati kata tak mahu. Sudahnya, Kak Faz applylah second intake UiTM.

Diploma Pengurusan Hartanah ialah first choice Kak Faz. Cabarannya dekat sini bila netizen pandang rendah pada golongan second intake.
Second intake ni kononnya tak figure out life lg. Konon had no clue nak jadi apa. Bazir setengah tahun kan.

“I nak masa convo, I pakai selempang & make my parents proud.”
Itu je yg Kak Faz fokuskan. Bila dah tekad camtu, Kak Faz pun buatlah cliché, tampal gambar parents kat dinding bilik UiTM serta letak kata-kata semangat.

Bezanya kat sni, Kak Faz memang betul-betul tatap gambar parents untuk gain semangat. Bukan bazir letak gmbar passport parent tapi end up pandang pun tidak, semangat belajar ke laut tak timbul2. Mahal tau sekeping RM1.20.

Masa orang tidur, masa tulah Kak Faz bangun study. Aku selalu bangun pukul 4 pagi. Ingatkan tu dah cukup awal. Rupanya Kak Faz jauh lebih canggih dari aku.

Dia study pkul 3 pagi gais. Perit itu sementara tapi bila dah biasa, semua dipermudah. Cabaran kedua pula, Kak Faz ni ada satu penyakit yang dia je tau penderitaannya macam mana. Orang yang tak rasa tak tahu.

Dia setiap sem ada sakit perut yang extreme. Sakit punya sakit sampailah masa sem 5, dia kena operate. Ambulans datang UiTM ambil bawa pergi Hospital Lumut. Masa tu tengah final exam. Punyalah tragedi.

A day after operation, Kak Faz jawab exam dengan masih pakai ward punya tag. Bila cerita pasal sakit perut ni bukan yang sikit-sikit, tapi yang cukup untuk merosakkan beberapa minggu sebelum exam.

Jadinya, persediaan exam jadi merosotlah. Kawan Kak Faz yang tolong bacakan buku untuk Kak Faz. Kak Faz dengar sambil tanya-tanya untuk faham. Ada jugalah cirit-birit sampaikan paper Building Kak Faz tak baca pape langsung. Asyik menjenguk tandas dan mood belajar hilang sebab tak selesa.

Tapi bila Allah tu nak bantu, bila Dhuha menunjukkan functionnya, dengan izin Allah Kak Faz dapat score A+. Sebenarnya, untuk berjaya bukannya susah. Ada dah tersedia caranya.

Yang susahnya bila kita memilih untuk ikut semua atau hanya beberapa cara sahaja. Diri kita yang tahu apa kemampuan & sacrifice yang kita boleh buat. Cara nak berjaya ni cliche sangat gais. Tapi ramai yg deeeeegil.

Ramai yang nak sacrifice sikit, tapi nak hasil yg besar. Amal tips yang hanya nafsu kata ok. Tips keagamaan pandang sepi. So itulah gais. Nak berjaya perlukan sedikit pengorbanan.

Sumber: IG Aina Fazlen & Twitter @silly_boney

Register.
Enjoy 10% Discount.


Deprecated: Elementor\Scheme_Typography is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Typography instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Deprecated: Elementor\Scheme_Color is deprecated since version 2.8.0! Use Elementor\Core\Schemes\Color instead. in /home/picksumc/madeinuitm.com/wp-includes/functions.php on line 5401

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad