Tahukah Anda Bahawa Animator Malaysia Adalah Bakat di Sebalik Beberapa Permainan Video Paling Popular di Dunia

Anda mungkin menghabiskan berjam-jam bermain permainan video tetapi adakah anda tahu bahawa proses pembuatan permainan video adalah sesuatu yang sangat rumit? Sesetengah permainan video boleh dibangunkan secara bersendirian, tetapi ada permainan video yang memerlukan pasukan yang terdiri daripada lebih dari 1,000 kakitangan untuk dibangunkan!

Walaupun ini menunjukkan bahawa ada peluang dalam industri ini, animator permainan video Malaysia Jax Lee adalah bukti jika anda menerapkan budaya kerja keras dan bakat, sudah pasti ianya akan dapat membantu anda berjaya dalam hidup.

Jax kini sedang melayari perjalanan kerjayanya yang hebat di Amerika Syarikat dan telah berjaya membuktikan kehebatan bakatnya dalam bidang animasi, bekerja untuk beberapa projek-projek besar, termasuk membangunkan permainan video popular seperti Star Wars: The Force Unleashed, Dead Space 2, Dead Space 3 and Battlefield 4 for different platforms (PC, Xbox, PlayStation, etc.).

Selepas menamatkan pengajian dari Akademi Seni Dasein di Kuala Lumpur, Jax meneruskan pengajiannya dalam animasi watak di Akademi Seni Universiti (AAU), San Francisco, Amerika Syarikat. Pada masa itu, pemaju permainan video California Stormfront Studios datang ke AAU untuk memberikan ceramah. Pelajar juga digalakkan untuk menunjukkan ‘showreel’  mereka kepada syarikat tersebut untuk mendapatkan maklum balas.

Walaupun studio itu tidak berniat memcari pekerja di situ, hasil karya Jax cukup mengagumkan pengarah seni Stormfront sehingga beliau dijemput untuk temuduga dan akhirnya ditawarkan pekerjaan!

“Saya seorang yang berorientasikan detail, yang mana saya dilatih semasa belajar Ilustrasi di Akademi Dasein. Saya menyediakan reel demo saya dengan penutup DVD ke Stormfront Studios. Animasi saya juga penuh dengan tekstur dan pencahayaan. Pengarah seni itu kagum dengan keseluruhan pakej, “kata Jax.

Perjalanan kerjaya Jax semakin menjadi-jadi selepas itu, dengan beberapa projek pentingnya termasuk bekerja untuk permainan video Eragon. Dia kemudian disyorkan untuk menyertai LucasArts (ya, George Lucas!) Sebagai animator watak pada tahun 2006, di mana dia bekerja untuk projek Star Wars: The Force Unleashed dan Indiana Jones. Pasukan Unleashed telah memenangi anugerah untuk Penulisan Permainan Video Terbaik dan Penggunaan Terbaik Lesen Kreatif.

Dua tahun kemudian, Jax menyertai Disney ImageMovers Digital dan bekerja di 2 permainan video baru, A Christmas Carol dan Mars Needs Moms.

Jax juga pernah bekerja untuk penerbit permainan Electronic Arts (EA) yang terkenal di dunia di mana beliau bekerja di permainan video popular Dead Space 2, Dead Space 3, Battlefield 4 dan Battlefield Hardline.

Apa yang lebih hebat mengenai Jax ialah beliau menyiapkan Ijazah Sarjana dalam Seni Halus dalam Seni Animasi dalam Pemodelan dan Pemodelan 3D sementara sedang membangunkan permainan video untuk Disney dan EA!

Kredit – eduadvisor.my

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad