Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Universiti Teknologi Mara (UiTM) juara #ShellSelamaSampai Varsity Challenge

Universiti Teknologi Mara (UiTM) Selangor menerima wang tunai bernilai RM10,000, sebuah trofi dan sijil selepas memenangi #ShellSelamaSampai Varsity Challenge.

UiTM juga memenangi tempat kedua diikuti oleh Curtin University Malaysia, yang merangkul tempat ketiga, keempat dan keenam.

Peserta menyampaikan beberapa idea dan cadangan cemerlang untuk mengurangkan isu trafik, terutamanya penggunaan teknologi yang relevan.

Sejak penubuhan pergerakan keselamatan jalan raya pada tahun lepas, #ShellSelamatSampai telah mencapai 40,000 anggota masyarakat dan lebih daripada 10,000 pelajar di seluruh negara dari 35 sekolah, termasuk 10 buah sekolah di Sarawak.

Berucap pada majlis itu, Ahli Dewan Undangan Negeri Piasau, Datuk Sebastian Ting memuji penganjur untuk memperkenalkan cabaran yang memberi tumpuan kepada kumpulan sasaran, remaja dan penunggang motosikal berisiko tinggi.

“Cabaran ini adalah inisiatif yang cemerlang kerana pelajar dapat menyumbang idea-idea inovatif yang dapat berfungsi dalam meringankan isu keselamatan jalan raya hari ini.

“Di Sarawak, setiap bahagian telah menubuhkan Majlis Keselamatan Jalan Raya sendiri dan bertanggungjawab untuk menjayakan program dan kempen keselamatan jalan raya, seperti Program Pendidikan Keselamatan Jalan Raya, Pasukan Prestasi Tinggi di Keselamatan Jalan Raya dan Kelab Keselamatan Jalan Raya.

“Kesedaran melalui pendidikan adalah cara terbaik untuk memupuk budaya jalan raya yang baik,” katanya.

“Dengan memperkasa graduan universiti dalam membangunkan projek-projek kreatif, ia akan merangsang masa depan yang menarik dalam ruang keselamatan jalan raya dan membawa keselamatan jalan ke tahap yang lebih tinggi,” katanya.

Ting memuji usaha Shell untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif dalam memupuk budaya keselamatan jalan raya. Turut hadir pada majlis tersebut adalah Pengurus Besar Sarawak Shell (kesihatan, keselamatan dan persekitaran) Prithipal Singh dan Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya Sarawak Davina Agnes Enteli.

Register.
Enjoy 10% Discount.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

JOIN US.
GET 10% Discount

LATEST POST

More Articles.

GET Notified.

Join Our
Notification
squad